El web de l'ajuntament de Palafrugell rebrà el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local
El proper 22 de desembre de 2014, els webs de 77 ajuntaments de Catalunya rebran algun guardó del Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local en un acte que tindrà lloc al Palau de Pedralbes de Barcelona presidit pel rector de la UAB, Ferran Sancho i Pifarré, i la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega i Alemany, entre els quals hi ha l'ajuntament de Palafrugell.
El Segell Infoparticipa és un distintiu creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB que es basa en els resultats d'avaluar aquestes pàgines a partir de 41 preguntes bàsiques sobre qui son els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen de la gestió i quines eines proporcionen per a la participació ciutadana.
Els resultats es publiquen al Mapa Infoparticipa www.mapainfoparticipa.com, georeferenciats i amb uns colors per a fer-los comprensibles a tothom.
Després d’entregar la primera edició del Segell el passat mes de març, s’ha realitzat una tercera onada d’avaluacions que ha permès constatar una millora general en la informació disponible als webs municipals que s’ha traduït en un increment dels guardons.
El Mapa Infoparticipa és una plataforma en línia que ha estat desenvolupada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 2012. La versió actual s'ha elaborat gràcies al suport d'un projecte R+ D+i concedit pel Ministeri d'Economia i Competitivitat (2013 2015) liderat per la directora del LPCCP, Amparo Moreno Sardà, catedràtica emèrita del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB. Hi participen, a més, investigadors d'altres vuit universitats (Girona, La Laguna, Málaga, Rey Juan Carlos, San Jorge, Santiago de Compostela, Politècnica de Catalunya i Vic) que permet incorporar informació sobre els ajuntaments de Catalunya, Aragó, Andalusia, Canàries, Galícia i Madrid.
L'avaluació dels webs es realitza a partir de 41 preguntes formulades per indagar si ofereixen informació sobre quatre qüestions bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen de la gestió i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.
A Catalunya, els resultats de la primera avaluació dels webs dels 947 ajuntaments que va realitzar el LPCCP (d'abril de 2012 a maig de 2013) van posar de manifest que la informació d'aquestes pàgines era molt insuficient i deficient. Amb la segona onada d'avaluacions, de maig de 2013 a gener de 2014, realitzada per l'equip del LPCCP de la UAB amb la col·laboració d’investigadores i investigadors de les universitats de Vic, Girona i Politècnica de Catalunya, es va decidir impulsar la concessió del Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local com un al·licient. Els guardons corresponents a la primera edició es van entregar el mes de març de 2013 i els de la segona edició s’entregaran el mes de desembre per tal de no interferir en el procés de la campanya electoral de les municipals que se celebraran el maig de 2015.
Les dades permeten afirmar que tant la publicació del resultat de les avaluacions al Mapa Infoparticipa com la concessió del Segell Infoparticipa han col·laborat a la millora de la informació dels webs de les corporacions locals catalanes, tant quantitativa com qualitativament abans que aquestes s’hagin d’adaptar a les obligacions de la Ley de Transparencia, acceso a la información y buen gobierno de 2013.
Ajuntaments que han merescut una distinció a la segona edició del Segell Infoparticipa per garantir la imparcialitat de la concessió d'aquest distintiu, es va constituir un Consell Certificador, presidit pel Secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat de Catalunya, Marc Prat i Arrey. Es van establir tres modalitats de guardons. Per obtenir un Segell, els webs havien d’assolir unes puntuacions superiors al 75% d'indicadors tenint en compte les diferents franges de població dels municipis; la Menció es podia obtenir amb una puntuació inferior en cinc punts en cada cas; i es podia aconseguir un Reconeixement si els webs havien 1.
L’integren els rectors de les universitats: Autònoma de Barcelona, Ferran Sancho; Vic, Jordi Montaña; i Girona, Sergi Bonet; els presidents de l’associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor; el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel Alonso Laso; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet; la presidenta de l’Associació de Comunicació Pública, Ana Villaverde; el president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró; representants de les Diputacions de Girona, Xavier Soy, de Lleida, M. Antònia Pubill i de Tarragona, Josep Poblet; la Directora del LPCCP, Amparo Moreno Sardà; i actua com a secretari del Consell per part de LPCCP, Pedro Molina Rodríguez-Navas. passat d'un suspens a un aprovat superior al 60% d'indicadors positius. En tots els casos havien de complir els indicadors que es van definir com a preferents.
En la reunió celebrada el 26 de novembre, el Consell ha acordat concedir el Segell Infoparticipa als webs de 67 ajuntaments, gairebé el doble dels 34 de la primera edició. D’aquests, 20 han assolit una puntuació del 100% d’indicadors positius, mentre que a la primera edició només eren 3. Un ha aconseguit una Menció. I s’ha acordat atorgar un Reconeixement a altres 9 ajuntaments, sigui perquè han passat d’un suspens a un aprovat superior al 60%, sigui de forma excepcional, perquè compten amb la puntuació requerida per a un Segell o una Menció però els falta complir un o dos indicadors preferents.
En total, doncs, han merescut algun guardó del Segell Infoparticipa els webs de 77 ajuntaments, mentre que a la primera edició van ser 48. Continuació de les avaluacions fins el 28 de febrer de 2015.
Tot i la celebració de l’acte d’entrega d’aquest guardó el dilluns 22 de desembre, l’avaluació dels webs i per tant la possibilitat de millorar les puntuacions al Mapa Infoparticipa continuarà oberta fins el 28 del mes de febrer, amb l’objectiu d’aconseguir una millora notable de la informació d’aquestes pàgines abans de les eleccions municipals i de que s’hagin adaptat a les obligacions de la Ley de Transparencia abans de desembre de 2015.
Les Diputacions de Lleida, Tarragona i Girona han signat acords amb el LPCCP de la UAB per dur a terme aquesta tasca, especialment en els municipis amb menys recursos.