El Conseller d'Agricultura, Josep Ma Pelegrí, assumeix la presidència de l'Institut Català del Suro
El Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Mª Pelegrí, ha assumit durant la reunió de junta general ordinària a la seu d’aquest organisme a Palafrugell, la presidència de l’ICSuro, “després d’una manca de governança de més de 4 anys i en un moment clau en que cal reinventar-se i adaptar-se a la conjuntura actual, replantejant els seus eixos estratègics i l’òrgan de govern”.
L’ICSuro es va crear l’any 1991 per Decret de la Generalitat de Catalunya amb uns eixos concrets: Normalització i Qualitat, R+D+i, Formació a prescriptors i Promoció del sector surer català.
En aquest sentit, Manel Pretel, director d’aquest consorci, i atenent la demanda del Conseller Pelegrí, ha presentat un replantejament dels eixos estratègics per encetar una nova etapa de col·laboració entre el sector públic, privat i tecnològic: en clau de CLÚSTER.
El pla estratègic 2014-2020 d’aquesta institució, en concordança amb l’horitzó 2020 de la UE, destaca quatre eixos d’actuació:
- Credibilitzar la qualitat del suro català.
- Desenvolupar noves aplicacions del suro.
- Revaloritzar els territoris surers.
- Acreditar les credencials ambientals del suro.
Aquest pla, necessita de la incorporació de nous membres per a la seva execució, com ara el Clúster INNOVI (el passat 28 de maig d’enguany l’ICSuro va passar a formar part de la junta directiva d’aquest clúster), el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Inèdit- Innovació, LEITAT i l’empresa Quality Suber, els quals ja han expressat el seu interès en formar part d’aquest consorci, així com la continuïtat d’alguns ja existents, com són el Departament d’Agricultura, AECORK, RETECORK, Consorci Forestal de Catalunya i els Ajuntaments de Palafrugell i Cassà de la Selva.
Així mateix, durant la reunió s’ha informat de la viabilitat financera d’aquest organisme, en la que ha quedat palès la davallada dràstica de les aportacions dels seus membres, motiu pel qual en els últims 4 anys, aquest consorci ha hagut de reestructurar diversos capítols de despesa. De la mateixa manera, els ingressos propis, provinents majoritàriament del seu laboratori Cork Center, van tocar fons l’any 2009 sufragant només el 29% del pressupost. Per contra, s’ha revertit la tendència any rera any fins a representar un 64% del pressupost al 2013. Aquesta recuperació ha permès que el laboratori Cork Center generés per primera vegada a la seva història beneficis que han seguit augmentant fins a permetre al 2014 autofinançar el 100% del pressupost de l’ICSuro d’uns 500.000 euros i alhora portar a terme un pla d’inversions per millorar l’equipament del propi laboratori. La garantia de la pervivència d’aquest organisme ha permès replantejar el seu projecte de futur.