Ha estat restaurada la Torre de guaita de Vila-seca
27/09/2010
L’Ajuntament de Palafrugell ha restaurat la Torre de Vila-seca (aixecada al segle XVI i declarada Bé Cultural d’Interès Nacional) respectant la configuració arquitectònica original, que té la particularitat de presentar un teulat a dues vessants amb teules àrabs, sostingut amb una columna de pedra al primer pis i una jàssera de fusta. Els treballs de consolidació han suposat la reconstrucció del teulat, la reobertura de finestres preexistents, la col·locació de reixes i la construcció d’una nova escala sense que afecti el subsòl, ja que es troba en una zona arqueològica.
El pressupost d’aquest projecte de restauració de la Torre de Vila-seca ha estat de 25.309,50 euros.
Aquesta torre de guaita s’aixecà en un moment de gran perill corsari. El 1565 el prior de Santa Anna, senyor de Palafrugell, autoritzà a un particular la seva construcció al costat d’un mas que ja existia el 1446. Més tard, s’hi adjuntà un paller i es construí una passera cap a la masia que, després de l’enderroc del mas, han deixat senyals clares en els murs de l’estructura cilíndrica. També en un moment indeterminat, els murs es van retallar per adaptar-hi una teulada a dues aigües amb teula àrab que, degut a l’abandonament, s’esfondrà a la dècada de 1960.
La presentació oficial d’aquesta rehabilitació es va fer el 25 de setembre, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni.