S'aprova una moció de rebuig a les darreres sentències del Tribunal Suprem referents a la immersió lingüística
26/12/2010
El Ple de l’Ajuntament de Palafrugell ha aprovat una moció de rebuig a les sentències del Tribunal Suprem que estableix la llengua castellana com a llengua vehicular en l’àmbit de l’ensenyament educatiu obligatori.
La moció proposa mantenir i preservar el model d’immersió lingüística del català en l’àmbit del sistema educatiu obligatori (Educació infantil, primària i ESO), essent aquesta la llengua vehicular. A la vegada, rebutja i condemna el contingut de les tres sentències del Tribunal Suprem que pretén implantar un model de bilingüisme integral, i que es recolzen en la sentència del Tribunal Constitucional 31/2010, que va retallar determinats preceptes lingüístics de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (Llei orgànica 2/2006).
L’Ajuntament dona suport a totes les reunions i manifestacions que realitzin els diferents moviments associatius de la societat civil, de condemna a les sentències del Tribunal Suprem i a favor de la immersió lingüística del català en el sistema educatiu.
MOCIÓ DE REBUIG A LES SENTÈNCIES DEL TRIBUNAL SUPREM QUE ESTABLEIXEN LA LLENGUA CASTELLANA COM A LLENGUA VEHICULAR EN L’ÀMBIT DE L’ENSENYAMENT EDUCATIU OBLIGATORI
1. Atès que la Sala quarta del contenciós Administratiu del Tribunal Suprem ha dictat tres sentències en relació als recursos interposats pels pares de tres alumnes de Barcelona i Tarragona, als que la Generalitat de Catalunya va denegar a l’any 2006, el seu dret a ser escolaritzats en castellà per cursar l’educació infantil, primària i l’ESO.
2. Atès que aquestes tres sentències es recolzen en la sentència del Tribunal Constitucional 31/2010 sobre l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (Llei Orgànica 2/2006), que estableix que el castellà també és llengua vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament.
3. Atès que les esmentades sentències declaren el dret dels recurrents a què el castellà s’utilitzi també com a llengua vehicular en el sistema educatiu de la comunitat Autònoma de Catalunya, i en conseqüència que la Generalitat adopti quantes mesures siguin necessàries per adaptar el seu sistema educatiu a la nova situació creada per la sentència 31/2010 del Tribunal Constitucional.
4. Atès que l’objectiu de normalització lingüística no s’ha assolit a Catalunya, de forma plena, i existeix encara un dèficit en el procés de normalització en detriment de la llengua pròpia de Catalunya, pel que s’ha d’atorgar i mantenir un tracte diferenciat del català sobre el castellà en una proporció raonable per tal d’assolir l’objectiu de normalització.
5. Atès que el model educatiu vigent no s’ha de modificar i que, en conseqüència, la immersió lingüística ha de seguir, ja que aquestes sentències no anul·len ni obliguen a modificar cap precepte ni article de la normativa vigent catalana (especialment de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya actual) que segueix essent plenament aplicable, ja que la resolució només afecta a tres casos individuals i el model vigent ja recull una presència adequada de la llengua castellana.
Es proposa al Ple de l’Ajuntament, aprovar la següent moció:
Primer.- Mantenir i preservar el model d’immersió lingüística del català en l’àmbit del sistema educatiu obligatori (Educació infantil, primària i ESO), essent aquesta la llengua vehicular.
Segon.- Rebutjar i condemnar el contingut de les tres sentències del Tribunal Suprem que pretén implantar un model de bilingüisme integral, i que es recolzen en la sentència del Tribunal Constitucional 31/2010, que va retallar determinats preceptes lingüístics de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (Llei orgànica 2/2006).
Tercer.- Donar suport a totes les reunions i manifestacions que realitzin els diferents moviments associatius de la societat civil, de condemna a les sentències del Tribunal Suprem i a favor de la immersió lingüística del català en el sistema educatiu.
Quart.- Notificar el present acord al Parlament de Catalunya i al Tribunal Suprem.