RETECORK promou un acord a favor del tap de suro entre l’Associació Madrilenya de Sumillers i el sector surer
El passat dimarts, 20 de setembre, RETECORK es va comprometre juntament amb l’Associació Madrilenya de Sumillers, el Instituto del Corcho, la Madera y el Carbón Vegetal i l’Institut Català del Suro a favor del tap de suro com aliat natural del vi.
L’acte va tenir lloc en el marc inaugural de l’exposició fotogràfica Paisatge Surer. Mediterrani. Divers. en el Centre Cultural Blanquerna de Madrid, i hi van intervenir Juli Fernández, alcalde de Palafrugell, municipi que ostenta la Presidència Executiva de RETECORK; Luis García de la Navarra, President de l’Associació Madrilenya de Sumillers; Miguel Elena, Director del Instituto del Corcho, la Madera y el Carbón Vegetal; y Sergi Sabrià, en representació de l’Institut Català del Suro.
Les quatre entitats defensen que el suro és un producte natural, amb unes característiques físico-químiques imprescindibles en la cadena de valor del vi. A més de la seva funcionalitat, el tap de suro és un producte ambientalment sostenible. D’aquesta manera, RETECORK, el Instituto del Corcho, la Madera y el Carbón Vegetal i l’Institut Català del Suro es comprometen a seguir amb la tasca de promoció, investigació i desenvolupament del sector surer i l’Associació Madrilenya de Sumillers, prescriptor clau, adopta el compromís, en la mida del possible, de recomanar, aconsellar i informar als consumidors del caràcter sostenible d’aquest material i la seva contribució enològica.
Inauguració de l’exposició fotogràfica Paisatge Surer. Mediterrani. Divers.
L’exposició fotogràfica Paisatge Surer. Mediterrani. Divers. organitzada per RETECORK, Xarxa Europea de Territoris Surers (www.retecork.org), i emmarcada en el projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i el FEADER, va ser inaugurada el passat dimarts, 20 de setembre en el Centre Cultural Blanquerna, seu cultural de la delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid.
A l’acte, presidit per Jordi Casas, Delegat de la Generalitat de Catalunya a Madrid, van intervenir-hi: Jesús Casas, Director General de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural; Ana Leiva, Directora de la Fundación Biodiversidad; Juli Fernández, Alcalde de Palafrugell, municipi que ostenta la Presidència Executiva de la Xarxa; i Lluís Medir, President de la Comissió Executiva de RETECORK.
Posteriorment va tenir lloc la firma d’un acord de col·laboració a favor del tap de suro entre RETECORK, l’Associació Madrilenya de Sumillers, el Instituto del Corcho, la Madera y el Carbón Vegetal i l’Institut Català del Suro, finalitzant l’acte amb una copa de cava a càrrec de Caves Recaredo pels més de 90 assistents i convidats a l’esdeveniment.
ACTIVITATS PARAL·LELES A L’EXPOSICIÓ
L’exposició Paisatge Surer. Mediterrani. Divers. s’inscriu dins de les activitats programades amb el fi de difondre la cultura i etnografia del suro. Per això s’han organitzat dos esdeveniments que tindran lloc, a les 19:30h al Centre Cultural Blanquerna (C. Alcalá, 44):
4 d’octubre: La sureda, bosc mediterrani: singularitat i potencialitats.
- Mª Teresa Cobaleda, Senadora per Salamanca
- Rafaela Fuentes, Senadora per Càceres
- Miquel Bofill, Senador per Girona
- Marissa Molinas, Catedràtica en Biologia Cel·lular de la Universitat de Girona
- Félix Romero, Responsable del programa de Boscos de WWF
- Luis Romero, President del GDR – Grup de Desenvolupament Rural - Los Alcornocales Lourdes Sánchez-Arjona, Coordinadora General de 19 Líneas i Moderadora de la taula rodona.
19 d’octubre: La contribució de la indústria surera en el desenvolupament industrial d’Espanya.
Conferència del Dr. Jordi Nadal i Oller, Doctor en Història i expert econòmic en la indústria surera espanyola.