Inaugurat el nou Museu del Suro de Palafrugell
El nou Museu del Suro de Palafrugell, ubicat a les remodelades naus de Can Mario, ha estat inaugurat oficialment aquest vespre, 29 de juny, amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. L'acte ha comptat també amb la participació del conservador del Museu, Josep Espadalé, del sotsdelegat del Govern de l'Estat, Carles Jaume, del president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, i de l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández.
La inauguració ha estat seguida per un nombrós públic, per representats de diversos estaments oficials, diputats, alcaldes, regidors, extreballadors de la indústria surera i representats del sector surer.
Al Museu del Suro ja es poden veure les sales dedicades, a la planta baixa, els tallers, l'auditori i el mòdul d'acollida i botiga.
Si les parets parlessin és una exposició de caràcter temporal que aproxima la història de la fàbrica de Can Mario, la fàbrica històricament parlant més important de l’estat espanyol i una de les més importants del món, que contribuí de forma notable a la introducció de la majoria de produccions industrials de suro (discos, paper, aglomerats...) a l’estat espanyol.
I a l’espai d’exposicions permanents es podran veure fins a tres exposicions que tenen com a protagonista la fotografia i l’evolució del sector. La pela del suro: activitat compartida, cultures diferenciades és una exposició fotogràfica de Josep Capellà, el qual ha fet de pont entre les Gavarres i el Parque de Los Alcornocales, entre el Baix Empordà i el Campo de Gibraltar, dues zones amb una activitat compartida, la pela de suro, però amb desenvolupaments i cultures diferents. D’altra banda, Les transformacions manufacturera i industrial del suro és una exposició d’eines i màquines usades al llarg de la història i que mostren els diferents processos de fabricació i la tasca diària dels treballadors, homes, dones i nens; amb el suport de les fotografies realitzades per Ricard Mur en les dècades de 1920 i 1930, un dels millors reportatges històrics de la indústria surera. Així mateix, també es pot gaudir d’un projecte de difusió del patrimoni surer interpretat a partir del binomi literatura i fotografia, centrat en la novel·la L’hereu de Prudenci Bertrana i fotografies procedents de diversos arxius, que porta per nom Literasuro: la novel·la L'hereu de Prudenci Bertrana.
A l’auditori, amb capacitat per a 104 persones, es projectarà el documental Miquel, Vincke & Meyer. Una història surera excepcional (de Joan Ribas i Jordi Rocas), el qual revela com Palafrugell es va projectar al món gràcies a la indústria del suro, explicant els orígens d'aquest ofici i com de mica en mica aquesta vila esdevé una de les potències industrials amb més visió i capacitat exportadora de l'estat. El documental compta amb personatges d'excepció que van viure en primera persona aquest gran canvi que transformà per sempre la vida, les formes de treball, i els paisatges de la nostra comarca.