RETECORK finalitza el projecte “Territoris surers” amb l’assoliment dels objectius fixats
RETECORK ha finalitzat el projecte Territoris Surers, desenvolupat des de finals de 2010 i cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER. Aquest, finalitza amb els objectius assolits i, sobretot, amb un gran treball en xarxa amb totes les entitats vinculades al sector i d’altres interessades en potenciar el suro i els seus valors ambientals.
Aquest projecte ha contribuït a consolidar la singularitat i identitat pròpia dels territoris surers i fer del suro un nou element de desenvolupament rural. Els objectius principals han estat buscar noves oportunitats pel sector surer, conscienciar a la ciutadania de la importància del consum de productes de suro i crear noves fonts d’ocupació mitjançant una gestió sostenible de les suredes.
Les activitats en aquest marc s’han desenvolupat a Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana i Extremadura. Durant el projecte, cal destacar que el municipi de Sestrica s’ha adherit a l’associació per trobar fórmules conjuntes per potenciar, de manera sostenible, el seu territori; d’aquesta manera, amb Aragó, s’han implicat al projecte 7 comunitats autònomes.
RETECORK ha centrat la seva tasca en camps ben diferenciats en aquest període. Primer de tot, en la recerca d’implicació dels agents afins o aquells que poden influir en una major i més àmplia implantació del suro. S’han signat convenis de col·laboració amb Denominacions d’Origen, la Unió d’Associacions Espanyoles de Sumillers i l’Acadèmia de Sumilleria i Màsters Sumiller d’Espanya, així com associacions de sumillers autonòmiques; la Xarxa Europea de Ciutats del Vi, associacions vinculades a la restauració, bodegues, instituts tecnològics i d’investigació... Ressaltar també la col·laboració amb Miquel Alimentació Grup, cadena dedicada a la distribució alimentària, la qual va permetre realitzar diverses accions silvícoles a cinc comunitats autònomes per conservar la sureda i una campanya de recollida de taps de suro pel seu posterior reciclatge.
D’altra banda, la Xarxa també ha dedicat esforços a ser present i difondre el projecte a tot tipus de fires, actes, jornades i esdeveniments vinculats al sector de la restauració, el medi ambient i el turisme, destacant la seva presència a FITUR 2012 a través de l’estand de la Xarxa Rural Nacional o, actes més sectorials, per exemple amb l’organització de les II Jornades de Museus i Centres d’Interpretació Surers. També s’ha invertit temps en les relacions institucionals, on, amb visites personalitzades i entrevistes, s’ha traslladat la realitat del sector surer a representants d’entitats, institucions públiques i privades.
Així mateix, l’exposició fotogràfica Paisatge Surer. Mediterrani. Divers. és un dels productes que més ha viatjat arreu del territori, des de sales i espais de municipis aprofitant la programació i fires ja existents, fins la seva permanència al Centre Cultural Blanquerna, al bell mig de Madrid, o a la Sala Gaudí de La Pedrera, a Barcelona. Amb aquesta exposició s’ha transmès la riquesa i diversitat del paisatge surer, podent gaudir de les deveses del sud d’Espanya fins els boscos més densos de Catalunya. A més, ha estat enriquida amb vivències de persones molt vinculades al territori, on ens expliquen la seva relació i experiència amb el suro i el seu bosc o indústria.
Altre material que s’ha pogut editar i difondre a través del projecte són els manuals de bones pràctiques, dedicats a la promoció dels vins tapats amb suro, al reciclatge dels taps, tenint en compte totes les campanyes que s’han realitzat, i per últim, el manual de Creació de producte turístic a territori surer, dirigit a tots aquells agents vinculats al sector terciari, és a dir, restauració, turisme, activitats d’oci, etc. que vulguin vincular o crear productes turístics aprofitant la seva ubicació geogràfica i la riquesa i singularitat del seu indret.
Seguidament, destacar el CorkLab. Aquest laboratori de disseny és la primera formació específica dedicada al suro en el marc del Màster en Disseny i Arquitectura d’ELISAVA, l’Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona. Durant les 3 edicions que s’ha dut a terme, arquitectes, interioristes, dissenyadors industrials, etc. han descobert un material únic i amb unes propietats immillorables per a la realització dels seus futurs projectes. L’últim curs acadèmic s’ha realitzat un mòdul amb el mateix concepte a la Universitat de Nebrija, Madrid.
Una altra preocupació de RETECORK era que els propis habitants del territori surer no disposaven d’eines pedagògiques o material per traslladar la seva singularitat, història, patrimoni, etc. i aquest fet s’agreujava si es dirigia la mirada a les generacions més joves. Per aquest motiu, la Xarxa ha apostat pel disseny i distribució de material didàctic adreçat a l’educació primària dels municipis ubicats en territori surer. Pels més petits, un tap eixerit els explica d’on ha sortit, com l’han extret de l’arbre, el bosc i qui hi viu, la innovació actual a les indústries sureres, etc. Als centres de secundària d’aquests territoris, se’ls ha fet arribar un llibre amb continguts del sector adaptat al currículum de l’ensenyament no universitari.
Com a culminació del projecte, a través de la pàgina web de l’entitat, es posa a l’abast informació dels municipis surers, els equipaments culturals i espais naturals vinculats al suro, així com les empreses, artistes i artesans que treballen aquest material.
Tota aquesta tasca s’ha realitzat mitjançant el treball en xarxa, la potenciació del diàleg, amb i entre els territoris, l’aposta per les noves tecnologies i les xarxes socials i, sobretot, coneixent i estimant el suro, com a material noble, natural i sostenible.
El 30 d’octubre, l’equip de RETECORK presentà al Congrés dels Diputats els resultats del projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER. La presentació va comptar amb l’assistència de representants de municipis i entitats com San Vicente de Alcántara, la Mancomunitat Sierra de San Pedro, Hornachuelos, GDR de Los Alcornocales, Sestrica, Eslida, Cassà de la Selva, Llagostera, Diputació de Girona i la Câmara Municipal de Coruche, actual Presidència Executiva de la Xarxa.