Palafrugell guardonarà als seus ciutadans més destacats durant l’any 2013 amb els Premis Peix Fregit
El poper diumenge 15 de desembre, a les 7 d ela tarda, el Teatre Municipal de Palafrugell acollirà l’acte de presentació del llibre Crònica d’un any 2013 i de lliurament dels premis “Peix Fregit” i “Palafrugellenc de l’Any”, que organitza, en el seu 31è aniversari, l’Equip Crònica d’un Any i Edicions Baix Empordà, amb el suport de l’Ajuntament.
El llibre, que serà presentat pel periodista i editor de El Punt/Avui Joan Vall Clara, té com a novetat la incorporació d’un llibret especial de 15 pàgines que està dedicat íntegrament a la figura de Santi Massaguer, que va morir el passat 26 d’abril.
Els guardonats d’aquest any han estat les següents persones o entitats:
- PREMI PEIX FREGIT 2013 A UNA TRAJECTÒRIA:
Eulàlia Hortal Brugués, per tota una vida dedicada a la dansa i a la promoció de l’activisme cultural a Palafrugell. L’any 1947 va començar a ballar a l’esbart d’Anglès i la temporada 1955 ser seleccionada per anar a Amèrica amb els “Coros y Danzas de Gerona”. Va entrar com a cantaire a la Coral Mestre Sirès i des d’allà, el 1981 va cofundar l’Esbart Mestre Sirés, del qual en va ser directora fins fa pocs anys i, actualment, hi continua vinculada. Va fundar també l’Esbart Vedruna i els Bastoners de l’Escola Sant Jordi de Palafrugell. Entre els càrrecs que ha exercit, figura el de vicepresidenta de l’Agrupació Cultural i Sardanista de Palafrugell. Cofundadora de l’Agrupació Cultural i Sardanista de Palafrugell. Cofundadora de l’Agrupació d’Esbarts de les Comarques Gironines. D’altra banda, com a pedagoga s’ha dedicat intensament a l’ensenyament i la difusió de les nostres danses arreu de les comarques gironines i també en diferents indrets d’Europa, tasca per la qual va ser reconeguda amb la Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana l’any 2011. Va ser coautora, conjuntament amb Josep Bargalló Badia, del llibre Danses i costums del Baix Empordà, gràcies al qual s’han aconseguit reconstruir les coreografies de moltes danses tradicionals que havien estat oblidades.
- PREMI PEIX FREGIT ESPECIALS A TÍTOL PÒSTUM:
Al periodista Santi Massaguer, que va morir el passat 26 d’abril del 2013, per la seva trajectòria de 45 anys dedicats al periodisme.
Va fer de corresponsal per a El Correo Catalán, el TELE Exprés, l’Avui, El Periódico, Presència, la Revista de Girona, per a l’actual Diari de Girona quan era Los Sitios, i per a la Proa de Palamós. Va participar en l’etapa fundacional del diari El Punt (creat el 1979) i va establir-ne (conjuntament amb Josep Bofill Blanch) la primera corresponsalia a Palafrugell. Posteriorment, en va ser membre del consell editorial, columnista i defensor del lector d’aquest diari.
Fundador d’Edicions Baix Empordà, amb Joaquim Turró i Paco Dalmau, de la seva ment i també de la seva mà van veure la llum projectes que encara perduren, com la publicació Crònica d’un any, que el 2012, encara en vida seva, va complir 30 anys. Durant els anys 70 va participar, juntament amb l’historiador Josep Badia Homs i Francesc Alsius (impulsor de la Revista de Palafrugell, de la Fundació Pla i de tantes altres iniciatives palafrugellenques), en la constitució de la Biblioteca Josep Pla, en coordinació amb el propi escriptor. El seu interès i gran coneixement de la política el van portar a coordinar i escriure, l’any 1999, el llibre 20 anys de democràcia a Can Bech, crònica política de Palafrugell (1979-1999). Massaguer va aconseguir donar un nou impuls a la Revista de Palafrugell, de la qual en va ser director des del 2007 fins el seu últim moment, havent tingut la satisfacció de celebrar-ne els 50 anys. “Pal de paller de l‘Escola Literària de Palafrugell”, com el definia el seu amic Evarist Puig utilitzant paraules del periodista i polític Carles Sentís.
- GUARDONS PALAFRUGELLENCS DE L’ANY
A Jordi Cama Rivas, aficionat a la genealogia i col·laborador de l’Arxiu Municipal, responsable de la feixuga tasca de buidat de registres parroquials de baptismes, matrimonis i òbits de Palafrugell des del segle XV fins al XIX. En total, 30.230 registres, ara ja consultables a l’arxiu.
A Jaume Garcés Rovira, per haver estat durant 30 anys l’únic pastisser de Calella i que amb la Pili, la seva dona, enguany tanquen el negoci. Per haver dinamitzat el poble organitzant activitats des e l’Associació Recreativa Xocolatera de Calella, com la Rua Xocolatera, l’arrossada del Dimecres de Cendra, el tió al mes de desembre, la castanyada, etc... i també per haver exercit de galerista d’art a Calella.
A Carme Hostaled Grau, per haver celebrat aquest any el trentè aniversari del Racó Poètic de Radio Palafrugell (el programa més veterà de l’emissora); pels vint anys de trobades mensuals dels aficionats a la poesia de la Vila i d’altres poblacions veïnes; i per haver presentat el llibre Petit Recull de Poemes.
A Joventuts Musicals de Palafrugell, i en representació seva, la presidenta, Eva Ribas Teixidor, per haver fomentat l’esperit musical a la Vila, mitjançant la promoció musical i l’organització de concerts al llarg del 30 anys.
A La Xarxa de Palafrugell, i en representació de l’entitat, la seva presidenta Pilar Alsina Ferrer, al complir-se el trentè aniversari de les seves activitats a la vila. Per 30 anys organitzant espectacles de teatre, circ, animació, titelles i altres activitats relacionades amb el món de la cultura i l’espectacle infantil.
A Mossèn Anton Recio Rodríguez, per haver atès activament les parròquies de Calella, Llafranc i Tamariu com a rector des de 1986, desprès d’haver estat vicari a la parròquia de Palafrugell, i que enguany s’ha jubilat.
A Montserrat Serra Ridao, per la seva continuada tasca en projectes de cooperació internacional, per la seva col·laboració amb ONGs locals i amb la Taula Municipal de Solidaritat i Cooperació i pel seu constant compromís amb els projectes solidaris.
- GUARDÓ A LA MILLOR INICIATIVA DE L’ANY:
El premi a la millor iniciativa serà per al Carril Aquàtic de Palafrugell, per la creació aquest 2013 de dues zones de protecció de banyistes i caiacs entre Calella i Llafranc, i entre Tamariu i Aigua Xelida, dos carrils destinats a la gent que vol practicar la natació amb tota seguretat. Aquests carrils suposen una mesura pionera al país i s’han convertit en una eina esportiva tant pels aficionats a la natació com per als practicants de proves de competició en aigües obertes.