Joves palafrugellencs treballaran a Alemanya gràcies a l'oferta de formació d'FP Dual
D'aquí un mes, el 16 de maig, quatre joves de Palafrugell viatjaran fins a Alemanya per treballar en una fàbrica de vidres a la localitat de Greven, dins la regió de Westfàlia. L'oportunitat d'anar-hi els ha arribat de la mà d'un empresari, gerent de la firma, que fa anys que passa els estius i les seves vacances a Calella de Palafrugell i que va decidir oferir contractes en origen a nois del municipi que estan a l'atur. El Servei d’Ocupació Municipal del l’IPEP (SOMI) ha gestionat, amb col·laboració del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i l’Àrea d’Educació, l’oferta de formació Dual a Alemanya per aquests 4 joves palafrugellencs.
La FP dual és un model de formació professional que combina la formació a la empresa i a l’escola. Les empreses s’encarreguen de la part més pràctica de la formació i les escoles del més teòric i transversal. La relació entre l’empresa i l’estudiant s’estableix mitjançant un contracte regulat per la normativa estatal (activitat laboral retribuïda).
L’empresa que participa del projecte és Kölling Glas GmbH & Co.KG, i té la seu central a Greven; la seva activitat és la fabricació i comercialització de vidre especial per a la construcció i la indústria.
El programa comprèn formació tècnica en un centre de formació homologat (BSZ Torgau) i treball a l’empresa amb contracte de formació de 3 anys, amb període de prova de sis mesos, un sou bàsic mensual, formació intensiva gratuïta en idioma alemany durant tot el procés, allotjament, despeses de transport vinculades al lloc de treball i/o formació i assegurança mèdica a càrrec de l’empresa. Els joves només han d’assumir les despeses personals i d’alimentació.
Al finalitzar els tres anys l’escola en cooperació amb la Cambra de Comerç alemanya expedirà un certificat d’Especialista en Vidre Pla.
El SOMI ha atès i ha coordinat tot el procés des del inici, registrant la demanda de l’empresa fins a la incorporació dels joves. Part d’aquestes tasques han estat recollir, traduir i organitzar la informació necessària per poder gestionar l’oferta i elaborar un dossier informatiu per a l’empresa i també per als joves. També s’ha coordinat amb el Departament de Relacions Internacionals del Servei del d’Ocupació de Catalunya per garantir la fiabilitat de l’existència de l’empresa i del programa alemany.
Els 4 joves palafrugellencs, ja han fet una primera visita a la fàbrica Linther Glass a Greven. Actualment, estan rebent formació intensiva de 8 setmanes en l’idioma alemany a Palafrugell, al Centre Municipal d’Educació, per tal d’incorporar-se abans del mes de març en el programa.