Un equip format per organitzadors de l'Oncoswim nedarà els 30 km de la travessia una setmana abans
Treure’s l’espineta de no haver nedat mai l’Oncoswim i contribuir a la causa fent engreixar el comptador de les donacions. Aquesta ha estat la doble motivació que ha portat quatre membres del CN Radikal Swim que cada any participen activament en l’organització de l’Oncoswim a prendre-hi part per primera vegada com a nedadors. En el seu cas, però, el repte s’avançarà una setmana, ja que nedaran el 26 de maig per tal de poder estar lliures el dia de la prova solidària, que se celebrarà el dissabte següent, 1 de juny.
Dani Serra, Sergi Roure, Àlex Amorós i Gerard Alemany són els quatre integrants de l’equip, batejat amb el nom de Radikal Swim pel Triple Positiu. Es tracta de quatre nedadors experimentats que el 2011 van constituir el CN Radikal Swim i que al 2016 van decidir sumar esforços amb la Fundació Oncolliga Girona per impulsar el repte solidari Oncoswim, una travessia de 30 km en aigües obertes entre l’Estartit i Calella de Palafrugell que té com a objectiu recollir fons per a la recerca del càncer de mama triple negatiu. “La nostra idea és nedar plegats els 30 km per ajudar econòmicament al projecte a través de l’equip Radikal Swim pel Triple Positiu i per poder gaudir del recorregut tots junts”, ha explicat Gerard Alemany, director tècnic del CN Radikal Swim. Alemany ha afegit que fa temps que els seus companys no neden una distància llarga després d’haver estat pioners en la realització de grans reptes en aigües obertes i ara tenen moltes ganes de fer-ho plegats. De fet, ell és l’únic dels quatre que ha pogut nedar l’OncoSwim en les tres edicions anteriors, aconseguint fer-ho en 5 hores i 45 minuts l’edició del 2018, fent el rècord de la prova.
En aquesta nedada prèvia els acompanyarà també el director d’Oncoswim, Lluís Comet, fent tasques de suport amb el caiac. Així doncs, els membres de l’organització de l’OncoSwim – CN Radikal Swim i la Fundació Oncolliga Girona - completaran junts aquest repte una setmana abans que ho facin la resta d’equips, un total de 20, que s’han inscrit a l’edició d’aquest any. Per participar en el repte, cada equip ha de fer un donatiu mínim de 500 euros, tot i que en la majoria dels casos aquesta quantitat mínima s’acaba superant amb escreix. En aquests moments ja hi ha recaptats prop de 25.000 euros, una xifra que s’espera que continuarà augmentant en els pròxims dies.
El mateix dia 1 de juny se celebrarà també la MILLA SOLIDÀRIA, la versió més popular de l’Oncoswim, que consisteix a nedar el tram de Via Brava de Llafranc fins a Calella de Palafrugell (1,5 km aproximadament). La sortida de la Milla Solidària tindrà lloc a la tarda, amb l’objectiu que l’arribada dels nedadors coincideixi amb la dels primers equips de la travessia de 30 km.
Tot el que es recapta amb l’ONCOSWIM i la MILLA SOLIDÀRIA es destina a la investigació sobre el càncer de mama triple negatiu, un subtipus de càncer molt agressiu que afecta sobretot dones joves i que representa el 20% de tots els càncers de mama diagnosticats. Des de la primera edició, s’ha aconseguit recaptar 50.000 euros per a aquesta recerca, en la qual participa un equip d’investigadors multidisciplinari de la UdG, l’Institut Català d’Oncologia i l’Hospital Dr. Josep Trueta.
Un repte esportiu molt exigent
L’esperit del repte esportiu Oncoswim continua essent el mateix que en les edicions anteriors. Els equips poden triar entre dues modalitats: relleus (com a mínim un membre de l’equip haurà d’estar sempre a l’aigua) o en grup (els quatre nedadors fan tot el recorregut junts i compten amb un cinquè integrant de l’equip que fa tasques de suport a l’embarcació). Els equips participants tindran un temps màxim de 12 hores per finalitzar la prova, per motius de seguretat. Es tracta d’una prova exigent físicament, motiu pel qual els participants han d’acreditar que tenen capacitat per a realitzar-la, és a dir, que han de ser capaços de fer 3.000 metres en piscina en menys d’una hora. Durant la travessia, els equips aniran acompanyats en tot moment per una embarcació amb patró, i també hi haurà altres embarcacions i caiacs que faran seguiment durant el recorregut.
Qui nedarà el dia 26 de maig?
DANI SERRA
En Dani és un nedador nomenat diverses vegades com a esportista d'Elit pel Consell Superior d'Esports. Va participar en els Jocs Olímpics de Seül 88, campionats mundials i europeus en piscina. Ha estat, a més, recordista d'Espanya en 100, 200, 400, 800 i 1.500 metres lliures, així com en relleus 4x100 m i 4x200 m lliures i 4x100 m estils. Ha aconseguit ser diverses vegades Campió del Món Màster en 400-800 m lliures i en els 3 km en Aigües Obertes. Guanyador de diverses travessies clàssiques en aigües obertes, com són la Copa Nadal (10 vegades), el Port de Barcelona, Illes Medes - Estartit i la Marnaton de Cadaqués. També ha finalitzat amb èxit la travessia Lupus 42.195 (de Castelló d'Empúries a Llafranc – 42 km).
SERGI ROURE
En Sergi és un nedador nomenat diverses vegades com a esportista d'Elit pel Consell superior d'Esports. Ha estat Recordista d'Espanya en 400 lliures, ha estat diverses vegades entre els 20 millors nedadors del rànquing mundial i ha participat en els Jocs Olímpics de BCN 92, campionats mundials i europeus de natació en piscina. La Real Federació Espanyola de Natació ha lliurat la medalla de bronze de serveis distingits. Guanyador de diverses travessies com el Gran Premi de fons nedant Costa Daurada – el Garraf i Marnaton del Garraf - Sitges. També ha finalitzat amb èxit la travessia Lupus 42.195 (De Castelló d'Empúries a Llafranc) i la Travessia Cruïlla (Canal de Menorca – 43 km).
ÀLEX AMORÓS
L'Àlex ha estat jugador de waterpolo del Club Natació Catalunya en Divisió d'Honor, quedant com a membre de l'equip campió de Catalunya els anys 1988, 1991; i d'Espanya 1989 i 1990. En el seu pas per la natació, va aconseguir ser 10è al Mundial Màster Goteborg 2010 i 8è Mundial Màster Aigües obertes – San Francisco 2006. Ha creuat l'Estret de Gibraltar nedant l'agost de 2010 i ha completat també les difícils travessies de Lupus 42.195 (De Castelló d'Empúries a Llafranc – 42 km) i la Travessia Cruïlla (Canal de Menorca – 43 km). És un nedador habitual en múltiples travessies d'aigües obertes.
GERARD ALEMANY
En Gerard és Director Tècnic del CN Radikal Swim. És graduat en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport i compta amb un Màster en Direcció i gestió en l'Esport. En l’àmbit esportiu, ha estat nedador d'elit i campió autonòmic i estatal en diferents proves i categories en piscina. A més, ha participat en una gran quantitat de travessies en mar obert, realitzant podi en moltes d'elles, i ha completat tres vegades l’OncoSwim 30k (Estartit - Medes - Formigues - Calella de Palafrugell). En l’edició del 2018, va nedar-la en solitari establint un temps rècord de 5 h 45 min. Apassionat de la natació en piscina i en aigües obertes, dirigeix l’àrea de Tecnificació de Radikal Swim amb l'objectiu d'ajudar els nedadors a aconseguir els seus reptes.
A la fotografia, d'esquerra a dreta: Àlex Amorós, Sergi Roure, Dani Serra, la Dra. Teresa Puig i Gerard Alemany. D'esquenes, Lluís Comet, director d'Oncoswim. Foto: David Fajula