Uns 1.000 alumnes participen en la 4a edició del Palarobòtica a Palafrugell
• Enguany, el Festival amplia fins a 3 els seus espais: La Bòbila, la plaça de Can Mario i el Teatre Municipal.
Al llarg d’aquest matí se celebra a Palafrugell el IV Festival de Robòtica Educativa de Palafrugell, organitzat per l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Palafrugell i els centres educatius del municipi. El festival segueix creixent any rere any.
Així doncs en aquesta edició hi ha participat uns 1.000 alumnes de P-5, 1r i 4t de Primària i de diferents cursos de Secundària de tots els centres educatius de la vila. També s’han incrementat en un, els espais de celebració de la trobada. A més de la Bòbila i la plaça de Can Mario, per primer cop el Teatre Municipal de Palafrugell ha acollit també algunes de les sessions.
Aquest any, vinculat al Palarobòtica també s’afegeixen dues activitats més en horari de tardes. Ahir dijous 18 de maig el professorat vinculat a l’esdeveniment va rebre una formació vinculada a una tecnologia que es pot incorporar a totes les etapes de l’educació primària a través de la plàstica, el modelatge, el dibuix, la pintura i la creació artística. I avui divendres 19 de maig a la tarda s’ofereix una xerrada sobre robòtica i tecnologia per a professorat.
Palafrugell va ser el primer municipi del Baix Empordà en organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques. Els objectius de la jornada són acostar la ciència, la tecnologia i la cultura als infants; fomentar la relació entre els i les alumnes de totes les escoles; i mostrar a la població el treball a les aules.
Activitats del Palarobòtica
Una altra novetat d’aquest any ha estat la xerrada sobre tecnologia a càrrec de Núria Salán, dirigida als alumnes de 2n d’ESO. Núria Salán és professora i sotsdirectora de l’ESEIAAT-UPC, a Terrassa, i Presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia (IEC). Llicenciada en Químiques amb especialitat en Metal·lúrgia i doctorada en Enginyeria Metal·lúrgia, compta amb una llarga trajectòria laboral a l’entorn tecnològic, un món on la representació femenina és encara minoritària. Salán compagina les seves tasques amb la divulgació de la tecnologia entre els joves.
A més a més, durant el matí s’han portat a terme diferents activitats segons les edats de l’alumnat participant. Els nens i nenes de P-5 o de 1r de Primària han pogut participar en el Bee Festival, on han desenvolupat diferents activitats de programació d’un robot per tal de fer un circuit concret en un laberint, crear paraules o pintar, i també han participat en diferents tallers de ciència.
Per la seva part, els de 4t de Primària ha participat en l’Steam Project on, a través de la robòtica, han portat a terme totes les fases d’un projecte (treball en equip, distribució de rols, planificació, concreció, disseny i creació) per construir un vehicle d’emergències que donés resposta a un repte concret.
En ambdós casos, els equips han estat formats per nens i nenes de diverses escoles, fomentant el coneixement entre ells i el treball en grups diferents.
Paral·lelament, els nois i noies d’Educació Secundària (ESO) de tots els centres educatius de la vila han pogut mostrar en el Tecno Festival els diferents projectes de robòtica que han estat treballant als centres. Al finalitzar aquesta mostra, els alumnes d’ESO han participat en un concurs de sumo. Tots els vehicles participants han estat creats pels propis alumnes.
El Festival és obert a tothom per tal de donar a conèixer com es treballa la robòtica a les escoles de Palafrugell, en els diferents nivells educatius.