El CME recupera l’exposició “Mar Bruta”, on es mostra la tasca de neteja dels voluntaris palafrugellencs en el desastre del “Prestige”
El Centre Municipal d’Educació Núria Rivas Mascarós de Palafrugell recupera una exposició fotogràfica que mostra la tasca de les voluntàries i voluntaris palafrugellencs que fa 20 anys van realitzar tasques de neteja després de l’enfonsament del Prestige a les costes de Galicia.
Es tracta d’una vintena de fotografies que recullen aquesta tasca desinteressada de neteja del litoral afectat pel vessament de fueloil, un dels desastres ecològics més grans de la història d’Espanya.
La mostra, anomenada “Mar Bruta”, es pot visitar fins el 15 d’abril al CME. A les fotografies s'il·lustra des de l'estat de la costa quan es va produir el desastre ecològic i les tasques de neteja que van realitzar els 14 voluntaris de Palafrugell que van fer una estada de 5 dies a Muxía, on van fer neteja del 24 al 27 de març de 2003.
El Prestige va ser un petrolier de propietat liberiana, construït al Japó el 1976 que es va enfonsar davant les costes gallegues el 19 de novembre de 2002, produint una immensa marea negra que va afectar una àmplia zona compresa des del nord de Portugal fins a les Landes de França, provocant el major desastre ecològic de la història de Galícia i una mobilització social i política. D'aquesta mobilització en sortí la plataforma Nunca Máis.
El vessament de petroli del Prestige ha estat considerat el tercer accident més costós de la història, amb un cost de neteja de 12.000 milions de dòlars, per darrere de l'accident del transbordador espacial Columbia i de l'accident de Txernòbil.
Les investigacions van demostrar la falta de mesures de seguretat en la costa atlàntica. El Govern va ordenar al petrolier allunyar-se de la costa, amb la intenció que s'enfonsés en alta mar.
Foto: Maria Bruguera