Prop de 500 infants de Palafrugell milloren competències fora de l’escola amb el Passaport Edunauta
• Es tracta d’un catàleg d’activitats d'aprenentatge que els infants poden fer al municipi.
Els 483 nens i nenes de 3r i 4t de Primària dels 6 centres educatius de Palafrugell ja disposen del Passaport Edunauta, que els ofereix l’oportunitat de seguir aprenent d’una manera lúdica i fora de l’entorn escolar. Coordinat i liderat per l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Palafrugell, el Passaport Edunauta inclou un catàleg d’activitats d'aprenentatge que els infants poden fer al municipi i que milloren les seves competències transversals.
El Passaport Edunauta és un projecte que, en el marc del repte Educació 360º -Educació a temps complet, pretén posar en valor i promoure tots aquells aprenentatges que la mainada fa i pot fer més enllà de l'escola, a través d'activitats extraescolars, esportives, artístiques, etc, però també quan amb la família va d'excursió, visita un museu... o fins i tot quan a casa cuina o llegeix, per exemple. Els anomenats "superpoders" que adquireixen els "edunautes" no són altra cosa que les competències transversals del currículum, habilitats per a la vida tan importants com les matemàtiques, les llengües o el coneixement del món.
Cada activitat d'aprenentatge que fa un infant fora de l'horari escolar és registrada i segellada al quadern-passaport. A final de curs, el seu enriquidor "viatge" serà reconegut amb un diploma en una festa de graduació.
Actualment participen en el projecte 14 territoris de Catalunya, a través d’una prova pilot. En concret, a Palafrugell l’àrea d’Educació ha fet possible aquest projecte en el que hi participa l'alumnat de cicle mitjà, gràcies a la col•laboració de les tutores i tutors d'aquests cursos. Pel que fa a "espais edunautes" -és a dir, llocs on realitzar les activitats d'aprenentatge segellables- en aquesta primera fase s'ha convidat a les entitats sense ànim de lucre (associacions, fundacions i serveis municipals) que al municipi ofereixen activitats per aquestes edats. A més, ateses les circumstàncies d'aquest curs, es volen potenciar les activitats a l'aire lliure i les que es fan a la llar.
L’objectiu de l’àrea d’Educació de l’Ajuntament és anar avançant tant en la inclusió i la igualtat d’oportunitats com en la qualitat de l'oferta d'activitats, i així anar fent de Palafrugell una ciutat educadora cada cop millor.
Aquest projecte, que té com un dels objectius principals generar oportunitats assequibles (per afavorir l'equitat) i diverses (per afavorir la personalització), ha estat desenvolupat per la Fundació Bofill i la Cooperativa +Educació.