UNICEF atorga a Palafrugell el reconeixement de “Ciutat Amiga de la Infància”
UNICEF Espanya, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies han reconegut Palafrugell com a “Ciutat Amiga de la Infància”. Enguany, han estat 57 municipis premiats, 3 dels quals són catalans: Granollers, Manresa i Palafrugell, que es converteix així en la primera població gironina en obtenir aquest reconeixement. L’acte de lliurament dels diplomes acreditatius tindrà lloc a Guadalajara el pròxim 7 de novembre, en un acte públic on hi assistiran representants de tots els municipis reconeguts.
Aquest reconeixement premia els municipis que potencien les polítiques d’infància i adolescència així com l’acompliment dels Drets dels Infants (ONU, 1989) i avala les estratègies relacionades amb el benestar dels infants i la defensa dels seus interessos. L’objectiu és aconseguir millores en la vida dels nens i les nenes dins del marc local i obtenir un entorn de qualitat per a tots els ciutadans.
Segons el regidor de Cultura, Xavier Rocas, “Palafrugell és un municipi que ha dissenyat el seu projecte de ciutat tenint en compte els infants i els joves. De manera transversal, aquests són objecte de les polítiques municipals i així, en base a una estratègia planificada, Palafrugell s’ha significat com un municipi que promou el benestar de la mainada i de les seves famílies.
Una prioritat que és el reflex del ferm convenciment que invertir en la infància significa invertir en el futur de Palafrugell, i perquè el benestar material, social i emocional dels nens i nenes de la nostra ciutat és essencial per al progrés i desenvolupament de les persones d’avui i del demà”.
Palafrugell, des de fa anys, treballa en pro de la infància i la joventut, en tant que ciutadania de ple dret amb plena capacitat d’expressar-se, participar i de ser escoltats i tinguts en compte. Aquest treball es du a terme a partir de la coordinació i el consens de totes les àrees municipals a fi de millorar la realitat dels infants del nostre municipi.
L’Ajuntament de Palafrugell dedica tota una sèrie de recursos per promoure unes línies estratègiques per lluitar contra l’exclusió social i les desigualtats, enfortint el vincle escola-família i establint l’aprenentatge en xarxa. Aquestes estratègies passen per l’adhesió al Programa Ciutat Educadora, el Pla Educatiu d’Entorn i el Pla d’Actuació contra l’Absentisme escolar i la desescolarització, totes elles impulsades per l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament. Alhora, promou la cooperació amb Fundacions com Elna i Astrid.
Palafrugell va sol·licitar l’Adhesió a la Carta de Ciutats Educadores el 2003 i el 2005 començava el Projecte de Ciutat Educadora, el primer de les comarques gironines per tal de definir i actuar des de l’educació tenint en compte la planificació, la transversalitat i la coresponsabilitat.
Al 2011 es va fer una revisió del Projecte Educatiu de Ciutat per tal de fer-ne una valoració. S’analitzaren les propostes prèviament establertes per assolir els objectius i se n’incorporaren de noves amb la fi de consolidar Palafrugell com a Ciutat Educadora.
Ja fa una dècada que des de l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Palafrugell, coincidint amb el flux migratori, desenvolupa plans locals de joventut a fi de millorar la cohesió social, l’equilibri territorial i l’autonomia de les persones joves.
El Consell dels Infants de Palafrugell és un projecte de participació Infantil, iniciat al curs 2012-2013, que considera l’infant com a ciutadà de ple dret per ajudar a construir un municipi millor per a tothom.
Aquest òrgan participatiu i de caràcter consultiu és un instrument per canalitzar les inquietuds, les opinions i les propostes dels infants de 10 a 12 anys del municipi amb l’objectiu de transformar, desenvolupar i millorar el nostre poble. Els nens i nenes poden exercir el seu dret a participar en els canvis i gestió de la ciutat expressant, reflexionant i opinant tot fomentant valors com el respecte, el compromís i la cooperació.
Un dels eixos principals del Pla de Desenvolupament Estratègic i Cohesió Social (2013 a 2018) és el d’Educació, formació i civisme per a totes les edats incidint, sobretot, en la franja de 0 a 30 anys. Aquest eix inclou noves propostes com jocs escolars per als més petits, comunicació entre escoles, fomentar l’esport a les escoles, més educadors de carrer, més beques escolars o muntar més activitats.