“Sumem en cercle”, compartint i transmetent coneixements
Palafrugell desenvolupa el projecte formatiu intergeneracional “Sumem en cercle” que està integrat per cinc petits projectes que s’interelacionen de manera circular a través de l’aprenentatge i el servei i que involucren persones a partir d’un any d’edat. L’aprenentatge millora el servei a la comunitat i el servei dóna sentit a l’aprenentatge. Aquesta metodologia formativa vincula els diferents agents educatius amb l’entorn.
La coordinació d’aquest projecte, fruit del treball en xarxa, es du a terme mitjançant una comissió que la formen els directors dels centres educatius de secundària de Palafrugell, les escoles bressol municipals Els Belluguets i Tomanyí, les AMPA dels centres escolars, la Unitat Educadora Compartida (UEC), el Pla de Transició al Treball (PTT), el Consell de la Gent Gran i l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Palafrugell.
En el primer projecte, l’alumnat de la UEC rep formació teòrica i pràctica dels aprenentatges bàsics relacionats amb els infants de les escoles bressol per posteriorment desenvolupar un projecte d’intervenció directa amb els infants.
En el segon, l’alumnat de la UEC rep uns serveis per part de l’alumnat del PTT del mòdul d’auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic que consisteix en: atenció a les reclamacions, confecció de paquets de Nadal i aparadorisme i del mòdul auxiliar d’hoteleria, cuina i serveis de restauració: elaboració de còctels, servei de 5 estrelles (muntar taules, tovallons, servir el menjar, tipus de ganivets, copes...), cuina tradicional catalana (ingredients de la dieta mediterrània, la cuina de la iaia...)
D’altra banda, els membres de l’Associació de Mares i Pares (AMPA) de les escoles bressol que es dediquen a la cuina i serveis de restauració, ofereixen sessions pràctiques a l’alumnat del PTT. Els membres de l’AMPA, altrament, rebran una formació específica de cuina tradicional oferta per avis que formen part del Consell de la Gent gran i que són coneixedors de plats típics de la cuina tradicional i de mètodes culinaris diferents als actuals.
Per tancar el cercle de transmissió de coneixements, els infants de les escoles bressol, acompanyats de les educadores, gaudiran de petites sessions de contes explicats per la gent gran.