Es publica el “Dietari de Joaquim Fina (1842-1878)”
El proper 14 de desembre a les 7 de la tarda, a la Biblioteca de Palafrugell, es presenta el Dietari de Joaquim Fina (1842-1878) dins la col·lecció “Scripta”, editada per Publicacions de l’Abadia de Montserrat amb subvenció del Ministerio de Ciencia e Innovación del govern espanyol.
El dietari de l’hisendat Joaquim Fina i Moner, de Palafrugell (Baix Empordà), escrit entre 1842 i 1878, és una mostra d’aquesta tipologia memorialística tan conreada en època moderna i contemporània a la Catalunya vella. L’autor hi consignava sistemàticament observacions meteorològiques i fets quotidians d’una joventut abocada a dues grans passions, la caça i la pesca, i una maduresa centrada en la responsabilitat dels seus càrrecs municipals. Damunt de tot sobresurt, però, un estil vivaç i un registre lingüístic que transparenta un cabal lèxic (relacionat amb els camps semàntics de la nàutica, la pesca, la fauna terrestre i marina i la meteorologia) de gran interès dialectal.
Un grup d’investigació format per professors de la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona han seleccionat el dietari de Joaquim Fina, conservat al fons Fina Rocas a l’Arxiu Municipal, per publicar-lo en aquesta col·lecció. L’investigador Jordi Curbet ha realitzat la transcripció del llibre de memòries de l’hisendat palafrugellenc, on es recullen observacions meteorològiques, fets quotidians, incidències de caça i pesca i de l’exercici de càrrecs municipals, amb un estil vivaç i un lèxic de gran interès dialectal. Una selecció del dietari s’havia publicat a Notes i dietaris de la família Fina (1998).