El Museu del Suro de Catalunya organitza el cicle de xerrades “L’inici de la industrialització a les comarques gironines”
- La conferència inaugural, titulada “La primera industrialització vista pels seus contemporanis”, a càrrec de Céline Mutos-Xicola, doctora en Ciències Humanes, Patrimoni i Cultura, llicenciada en Història i Geografia i amb un Màster Europeu en Mètode Avançat d’Investigació Històrica en Història Contemporània, tindrà lloc el proper divendres 18 d’octubre de 2024, a les 19.00 h.
El Museu del Suro de Catalunya, amb el suport de la Càtedra d’Estudis del Suro, de la Universitat de Girona, organitza el cicle: “L’inici de la industrialització a les comarques gironines”, un cicle de xerrades sobre la societat industrial. La voluntat d’aquestes xerrades és la de posar en context l’època en que la indústria surera es va implantar a les comarques gironines i va transformar el territori i la societat. El coneixement d’aquesta època des de diferents punts de vista i disciplines ajuda a la comprensió de tota una època que va ser l’origen dels pobles i les viles tal com els coneixem avui dia.
Tots els actes i conferències es faran a l’auditori Miquel, Vincke & Meyer del Museu del Suro de Catalunya, a Palafrugell, a les 19.00 h. La conferència inaugural serà el proper divendres 18 d’octubre de 2024, a les 19.00 h: La primera industrialització vista pels seus contemporanis, a càrrec de Céline Mutos-Xicola, Dra. en Ciències Humanes, del Patrimoni i de la Cultura, també és llicenciada en Història i Geografia i té un Màster Europeu en Mètode Avançat d’Investigació Històrica en Història Contemporània.
La Dra. Céline Mutos és professora del departament d’Economia de la Universitat de Girona, dins l’àrea d’Història i Institucions Econòmiques. Treballa dins el Grup de Recerca en Història de les Societats Rurals. És especialista en l’estudi d’hospicis i institucions de caritat. S’ha endinsat en la recerca sobre la família i el treball femení i en la primera industrialització. Dirigeix la seva recerca cap a les estratègies de supervivència en àmbits de pobresa al segle XVIII i l’estudi del fenomen de la Primera Revolució Industrial en l’àmbit mediterrani, especialment en el sector tèxtil.
Dins del cicle de conferències es faran cinc actes més:
• 25 d’octubre de 2024. El procés d’industrialització gironina en el context català: el cas del paper. A càrrec de Miquel Gutiérrez-Poch, Dr. en Història Contemporània. Es dedica a la història i institucions econòmiques, especialista en la transferència tecnològica, la manufactura tradicional i el sector paperer.
• 8 de novembre de 2024. Premsa i publicitat en una societat en transformació. A càrrec de Lluís Costa, Dr. en Història. Especialitzat en arxivística, història de la comunicació i les seves relacions amb la societat, ha aprofundit en l’estudi de la comunicació local.
• 15 de novembre de 2024. Desenvolupament hidràulic i territori en la industrialització gironina (1850-1930). A càrrec de David Pavón, Dr. en Medi Ambient. Especialitzat en la recerca sobre l’aigua, s’ha centrat en el patrimoni fluvial, la geografia històrica dels espais fluvials o els projectes de gran obra hidràulica.
• 22 de novembre de 2024. Un passeig per les colònies industrials. A càrrec de Xavier Martí, historiador i periodista. Especialitzat en història industrial, s’ha centrat en colònies, habitatge obrer i les relacions entre premsa i societat industrial.
• 14 de desembre de 2024. Projecció del documental Picant Pedra. Hem tornat a fer calç tradicional al Forn Gran de Fonteta. A càrrec d’Antoni Martí i Josep Matés El primer, documentalista, cineasta, productor i director. En la seva filmografia destaca la recuperació del patrimoni audiovisual de les comarques gironines. El segon, ceramista. Autor de nombroses exposicions i projectes artístics. Molt vinculat a la conservació del patrimoni natural i cultural de la zona de les Gavarres i en la recuperació d’espais d’interès etnològic (carbonera, forn de calç...).
Les conferències són una oportunitat per entendre les bases de la nostra societat i de com va evolucionar el treball amb el canvis tecnològics que va aportar la primera revolució industrial substituint les economies agrícoles en potències industrials.