S'inaugura la 12a edició de la Biennal Xavier Miserachs, que es podrà veure fins el 9 d'octubre
Aquest cap de setmana s'ha donat el tret de sortida a la 12a edició de la Biennal de Fotografia Xavier Miseachs, que s'allargarà fins el proper 9 d’octubre a 8 espais diferents de Palafrugell i Llafranc. Així, en un acte multitudinari al Museu del Suro es va presentar les exposicions (tres més que en l’última edició) repartides pels diferents espais del municipi (La Bòbila, Teatre Municipal, Museu del Suro, Biblioteca, Fundació Vila Casas, Fundació Josep Pla i Espai Fòrum Vitel·la), i per primera vegada amb una aportació a a Llafranc. Un any més, l’objectiu prinicipal de la proposta és apropar la fotografia al gran públic, donar a conèixer el treball de grans figures de la fotografia nacional i internacional, a més de donar suport a l’obra de joves fotògrafs. Enguany, les obres que es poden veure, la majoria inèdites, compten amb els noms destacats de de Sabine Weiss, Francesc Català-Roca, Ferran Freixa i Antoni Campañà, entre altres autors.
Per primera vegada a l'Estat es pot veure una retrospectiva de Sabine Weiss (1924-2021), llegenda de la fotografia humanista a França. La mostra inclou gairebé 120 imatges representatives de la seva carrera i seleccionades per l’autora, que va morir el desembre de l'any passat. Com es podrà veure, a més de la multiplicitat de registres, les seves obres demostren una predilecció especial per retratar la vida als carrers, ambients de nit, nens, ancians, la solitud i la pobresa, que l’apropen a la fotografia humanista practicada per Doisneau, Ronis o Izis.
La biennal, enguany, també ret homenatge a Ferran Freixa (1950-2021), autor cabdal de la generació de fotògrafs catalans dels anys setanta, amb Tornar al Marroc, un diari de viatge que recull fotografies inèdites de dues estades que l’autor va fer al país africà els anys 1987 i 1992. I què es pot dir de la nova obertura de la capsa vermella d’Antoni Campañà (1906-1989), en aquesta ocasió amb Icones, de què?, una selecció de fotografies que reflecteixen el paper que va tenir la dona durant la Guerra Civil. I a l’Hotel Llevant de Llafranc s’hi podrà veure una exposició d’un altre nom cabdal com és Xavier Miserachs, amb imatges captades a la Costa Brava dels anys seixanta, quan l’autor va començar a sovintejar Palafrugell i les seves cales. I amb motiu de la celebració del centenari de Francesc Català-Roca (1922-1998), la biennal organitza i produeix dues exposicions: Dones, amb més de 60 còpies –vintage i actuals–, que ens aproxima a la mirada de l’autor vers les dones, i en col·laboració amb la Fundació Josep Pla, Retrats d’un país: Francesc Català-Roca i Josep Pla, que mostra com les narratives fotogràfica i literària dialoguen i es complementen per retratar un país.
Trobareu més informació aquí.