La Biblioteca de Palafrugell, activitats i pandèmia al llarg del 2021
Des de la Biblioteca de Palafrugell (i al llarg del 2021) l’equipament no ha deixat de fer esforços per realitzar les activitats culturals programades durant l’any. Tot i la pandèmia, s’han realitzat més de trenta activitats i encontres virtuals durant els primers mesos de l’any i més de dues-centes activitats presencials a la sala polivalent i el pati de la biblioteca com espais principals d’acció cultural.
Amb els temors i els dubtes d’aquests mesos per la Covid19, es va desplegar un ventall de recursos telemàtics per poder fer trobades amb els usuaris mitjançant les plataformes virtuals Zoom, Google Meet o Youtube. Des d’un primer moment (de gener a març), es van treballar els Clubs de lectura virtuals. Des de la xarxa, es van comentar obres com Les Històries Naturals de l’escriptor Joan Perucho, Gent Normal de la escriptora irlandesa Sally Rooney o la dramatúrgia de Tenesse Williams amb l’obra La Nit de la Iguana. També es va comptar amb la presència virtual de l’escriptora Mercè Cuartiella per comentar la seva darrera obra La Font i els Dies. La connexió telemàtica també va permetre fer les trobades escolars i el professorat de Palafrugell mitjançant el conte El Segrest de la Bibliotecària i la seva explicació digital.
Amb l’arribada del bon temps (a la primavera), es va iniciar el mes d’abril amb un seguit d’activitats lectores i artístiques al pati de la biblioteca. L’obra d’investigació Palafrugell Desaparegut del fotògraf i investigador de Palafrugell Enric Bruguera, Caminantes del exprofessor de la UAB Raúl García-Dúran o la presentació de la novel·la Blanc de l’escriptor Gerard Prohías foren tres de les activitats amb més públic i interès cultural; sense oblidar les accions artístiques del nostre projecte Arteca, concretament la inauguració de l’exposició Exlibris La Universia de Pla a càrrec de l’artista Josep M. Alarcón o les sortides de l’entitat Sketchers Palafrugell de mà de l’artista Lluís Bruguera. Va tancar-se el mes de juny, amb la presència del professor jubilat de la UdG Salvador Oliva que va comentar l’obra de Josep Carner i la taula rodona sobre Canvi Climàtic amb els tècnics Mallku Negre i Xavier Turró.
L’estiu i la calor va portar noves propostes els mesos de juliol, agost i setembre. La inauguració de l’exposició Glamour de l’artista Ferran Vidal o la exposició Joan Aliu. Autor Gràfic va complir l’objectiu de donar a conèixer l’obra d’aquests dos artistes vinculats a Palafrugell durant els dies de festa major. Les tardes d’estiu es va transformar el pati de la biblioteca en un espai de debat literari, escriptors com Pere Maruny, Marc Artigau, Clarà Queraltó, Guillem Terribas, Jordi Campoy o Guillem Martínez van fer les presentacions de les seves obres i van introduir les seves inquietuds literàries davant un públic local però també davant d’estiuejants ocasionals que venien regularment a la biblioteca. També va participar-hi la cantant de Palafrugell Aida Blanco i les artistes plàstiques Anna Grimal, Bruna Valls i Montse Català en la realització del mural al pati de la biblioteca.
Amb els darrers mesos de l’any, es va seguir amb la programació lectora i cultural. La formació sobre robòtica i realitat virtual per a grups d’infants i joves de diversos nivells o l’aprenentatge de les aplicacions dels telèfons mòbils per a majors de 50 anys van ser dues accions formatives d’interès pel públic de Palafrugell. També varen visitar a la biblioteca, escriptors com Rafael Vallbona i la seva novel·la Swing de caire musical durant la setmana del festival de Jazz Costa Brava, l’escriptora Anna Vallbona amb el seu treball sobre Les Escriptores dels anys 30 o Carme Junyent amb el debat sobre la llengua i el gènere a Som dones, som lingüístiques, som moltes. A nivell artístic, l’artista Lola Barranco va fer gaudir el públic amb una magnífica exposició al voltant del món dels llibres – Les Arts dels Llibres – i es va tancar l’any amb l’exposició i mostra mAgta de l’artista de Palafrugell Jordi Sàbat que complementar l’actuació de la cantant de Calella de Palafrugell Nicon a l’exterior de la biblioteca.