L’exposició EL LLEGAT INDIÀ arriba a Palafrugell
Aquest divendres, dia 19 de febrer, s’ha obert l’exposició EL LLEGAT INDIÀ -un passat en comú per descobrir-, a la Sala d’exposicions del Teatre Municipal de Palafrugell.
El municipi de Palafrugell és el primer d’acollir l’exposició a les comarques de Girona. Aquesta es va inaugurar el passat 18 de desembre a la Sala de plens de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, que actualment presideix la Xarxa de Municipis Indians.
Amb aquesta exposició, produïda per la Xarxa de Municipis Indians gràcies a la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona, pretén explicar i comunicar el relat indià als municipis amb un passat en comú.
Des de la Xarxa diuen: hem pensat aquesta exposició no només com una exhibició per mostrar. Sinó que pensem que el llegat indià s'ha d'explicar o mostrar (showing) + explicar/contar (telling).
Per tant, es tracta d’una exposició que vol apropar e interpretar els testimonis del passat, de forma material, als destinataris. Aquesta exposició es podrà veure a tots els municipis que formen part de la Xarxa de Municipis Indians. Però alhora ha de servir perquè municipis que, ara per ara, no formen part de la Xarxa es decideixin a formar-ne part fins arribar, com a Xarxa, al centenar de municipis de Catalunya que tenen algun patrimoni material i/o immaterial indians.
Actualment formen part de la Xarxa de Municipis Indians 18 municipis: Arenys de Mar, Begur, Blanes, Calonge i Sant Antoni, Districte Sant Andreu (BCN), Lloret de Mar, Palafrugell, Sant Pere de Ribes, Sitges, Torredembarra, Tossa de Mar i el Consorci de Promoció Turística del Maresme que engloba els municipis de: Caldes d’Estrac, Canet de Mar, El Masnou, Mataró, Sant Pol de Mar, Tordera i Vilassar de Mar.
Així doncs, uns plafons expliquen la història de l'aventura indiana, amb exemples de tots els pobles intercalats en els textos. D'aquesta forma s’incentiva a que els assistents no només s'interessin pel patrimoni que forma part del seu municipi, sinó que vegin el patrimoni d'altres poblacions properes o no tan properes.
A l'entrada de l'exposició, donant la benvinguda hi ha una parella d'indians, és a dir, uns corporis en forma humanoide obra de l’artista palafrugellenca Bruna Valls.
A més, s’han editat un fulletó de la ruta indiana de Palafrugell en diversos idiomes i un vídeo on es pot veure de forma molt amena i didàctica el llegat indià de Palafrugell.
L’exposició es complementarà amb una conferència el dia 8 de març, Dia de la dona, on es tractarà el tema de les “Dones indianes” i que anirà a càrrec del divulgador cultural Joan Miquel Llodrà.
Volem aconseguir que un cop vista l'exposició els visitants tinguin ganes de conèixer més del llegat indià i també volem incentivar que els visitants a l'exposició facin les Rutes Indianes que hem elaborat per tots els municipis que formen part de la Xarxa de Municipis Indians.
Aquesta exposició es podrà veure a Palafrugell fins el 22 de març ja que llavors viatjarà fins a Torredembarra, per ser mostrada al municipi d’una de les famílies indianes més conegudes, els Güell.