La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs comença la programació d'activitats complementàries gratuïtes al voltant de les exposicions de la seva XI edició
- El pròxim dissabte 5 de setembre, el fotògraf Txema Salvans parlarà de la seva relació amb Leopoldo Pomés i de les reflexions compartides sobre la fotografia, el 26 de setembre una conferència sobre la fotògrafa Mey Rahola descobrirà a una de les pioneres en l'àmbit de la fotografia artística de l'estat espanyol, i el 9 d'octubre una xerrada d'Enric Bruguera sobre la recuperació de l'arxiu del fotògraf Pere Palahí traslladarà al moment en el qual es van realitzar els retrats que componen l'exposició d'aquesta edició.
- La Biennal també presenta la projecció de l'audiovisual “36 fotògrafs confinats”, sobre com han afrontat la crisi sanitària fotògrafs membres de la Fundació Photographic Social Vision (12 de setembre), i la projecció del documental “Azul Siquier”, dedicat a Carlos Pérez Siquier, fotògraf fundador del grup Afal i protagonista clau de la renovació de la fotografia en l'estat espanyol als anys cinquanta (9 d'octubre).
- A més, es presentarà el llibre “La capsa vermella” sobre l'important llegat fotogràfic de la Guerra Civil del fotògraf Antoni Campañà (18 de setembre).
- Totes les activitats són gratuïtes i requereixen inscripció prèvia a l’Àrea de Cultura: per a les activitats realitzades en el Teatre Municipal (tel. 972 61 11 72) i per a les programades a la Biblioteca (tel. 972 30 48 09). L'assistència a les activitats suposa el compliment de les mesures de seguretat indicades per l'organització: ús obligatori de màscara, gel hidroalcohólico a l'entrada i asiganción de localitat a càrrec de l'organització.
- La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, que se celebra fins al pròxim 11 d'octubre a Palafrugell, organitza exposicions de Cristina García Rodero, Leopoldo Pomés, Pere Palahí, Eugeni Forcano i Lluís Català, i visites guiades a escoles i públic general. Descarrega aquí la nota de premsa amb tota la informació de l'XI BIennal.
- Aquesta edició de la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs compta amb el suport de l'Ajuntament de Palafrugell, la Fundació Banc Sabadell, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona.
- Tota la informació a biennalxmiserachs.org
La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, que se celebra a Palafrugell fins al pròxim 11 d'octubre, comença amb el seu programa d'activitats complementàries gratuïtes al voltant de les exposicions que ha organitzat en aquesta XI edició.
Xerrades sobre fotògrafs
El pròxim dissabte 5 de setembre, el fotògraf Txema Salvans (Barcelona, 1971) farà una xerrada sobre la figura de Leopoldo Pomés (Barcelona, 1931 - Girona, 2019). Salvans reflexionarà sobre el treball fotogràfic de Pomés i parlarà sobre la relació personal i professional que van establir tots dos fotògrafs. A més, es projectarà la peça audiovisual “Flashback”, realitzada per Poldo Pomés (fill de Leopoldo Pomés) el 2015 amb motiu de l'exposició que La Pedrera va dedicar al fotògraf, publicista, cineasta i gastrònom. El 5 de setembre, a les 19 h. al Teatre Municipal.
Lluís Bertran Xirau i Roser Martínez García, musicòleg i historiadora que treballen en la recuperació, l'estudi i la difusió del treball de Mey Rahola (Lleó, 1897 - París, 1959), impartiran la xerrada “A la recerca de Mey Rahola, fotògrafa”, sobre la vida i el treball d'una de les fotògrafes pioneres en l'àmbit de la fotografia artística de l'estat espanyol. 26 de setembre, a les 19 h. al Teatre Municipal.
Enric Bruguera, comissari de l'exposició “Retrats de felicitat efímera (1928-1939”, que es pot visitar en el marc de la Biennal, i que mostra les fotografies de Pere Palahí, banquer d'ofici i fotògraf d'afició, xerrarà sobre la recuperació de l'arxiu fotogràfic de l'autor i sobre el context en el qual es van realitzar els retrats que componen l'exposició. 9 d'octubre, a les 19 h. a la Biblioteca Municipal de Palafrugell.
Projeccions
A més, també es projectarà l'audiovisual “36 fotògrafs confinats”, produït i comissariat per la Fundació Photograhic Social Vision, que mostra a través d'imatges com han afrontat i viscut la crisi sanitària 36 autors membres de la Fundació. 12 de setembre, a les 19 h. al Teatre Municipal.
I “Azul Siquier” documental dirigit per Felipe Vega i dedicat a Carlos Pérez Siquier (Almeria, 1930), fotògraf fundador del grup Afal i protagonista clau de la renovació de la fotografia en l'estat espanyol en els cinquanta. El documental narra la història d'una mirada -a través d'un visor- plena d'humor i melancolia. 9 d'octubre, a les 22 h, al Teatre Municipal.
Presentació del llibre sobre l'últim tresor fotogràfic de la Guerra Civil
En el marc de la Biennal es presentarà el llibre “La capsa vermella”, l'últim gran tresor fotogràfic de la Guerra Civil espanyola, llegat del fotògraf Antoni Campañà (Arbúcies, 1906 - Sant Cugat, 1989). Amb l'enderrocament d'una casa a Sant Cugat del Vallès es van trobar dues caixes vermelles que contenien més de 5.000 fotografies que Antoni Campañà va realitzar durant els tres anys de guerra.
La presentació anirà a càrrec dels autors del llibre, el reporter Plàcid Garcia-Planas, l'historiador Arnau Gonzàlez Vilalta i el fotògraf David Ramos. 18 de setembre, a les 19 h. a la Biblioteca Municipal.
Les exposicions de la XI Biennal La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, que es pot visitar fins al pròxim 11 d'octubre en diferents espais de Palafrugell, compta amb l'exposició “Con la boca abierta”, de Cristina García Rodero, una de les fotògrafes més importants del país i la primera espanyola acceptada a la prestigiosa agència de fotoperiodisme Magnum Photos; amb l'exposició inèdita i creada per a l'ocasió “Després de tot”, de Leopoldo Pomés, un any després de la seva mort; amb l'exposició “Josep Pla vist per Eugeni Forcano”, el reportatge que el fotògraf va fer a l'escriptor el dia del seu setantè aniversari; amb l'exposició “Retrats de felicitat efímera (1928-1939)”, de Pere Palahí, banquer de professió i fotògraf d'afició que va documentar el teixit social de l’Empordà dels anys trenta, i la mostra exterior instal·lada en diferents parets del centre del municipi “Nusatrus”, de Lluís Català, una sèrie de retrats que conformen el paisatge humà de Palafrugell.
A més de les 5 exposicions situades en diferents espais de Palafrugell, la Biennal organitza visites guiades a escoles i públic general.