El Museu del Suro participa al 19è Cap de Setmana Ibèric amb visites teatralitzades, tallers i tastets al poblat ibèric de Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc
El proper dissabte 5 i diumenge 6 d’octubre de 2019 es celebra el 19è Cap de Setmana Ibèric organitzat per la Ruta dels Ibers. Com cada any s’escull un tema específic del món ibèric entorn del qual es dissenyen les activitats. Per a la present edició s’ha triat “La casa”, amb activitats gratuïtes als principals jaciments ibèrics de Catalunya amb reconstruccions històriques, tallers d’experimentació, visites guiades i teatralitzades, exposicions, tasts de menjar i beguda ibèrica…
Enguany és el tercer any que el poblat ibèric de Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc participa, en aquesta ocasió, amb una activitat el diumenge 6 d’octubre, amb una visita teatralitzada, diversos tallers i tastets ibers.
L’activitat s’organitza conjuntament amb el Museu d’Arqueologia d’Ullastret i amb el Museu de la Pesca de Palamós. Una doble visita primer al jaciment de la platja de Castell de Palamós a les 10.00 h i seguidament a les 12.00 h al poblat de Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc on es podrà reviure una recreació històrica, participar en un taller de ceràmica, un taller de tovot i finalment un petit tastet iber.
Per facilitar el trasllat entre poblats els organitzadors posen a disposició dels participants el trasllat en bus des Palafrugell i Palamós. Tan les activitats com el trasllat amb bus són gratuïtes. Es recomana reservar trucant al Museu de la Pesca ja que l’aforament és limitat.
El Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda és el testimoni de l’ocupació d’un lloc privilegiat des de fa, al menys, 2.600 anys. A part de la visita al jaciment ibèric (segles VI a I aC) recentment consolidat i senyalitzat, es pot gaudir d’una torre de guaita del segle XV (Bé Cultural d’Interès Nacional), una ermita i hostatgeria del segle XVIII i un far del segle XIX.
Les primeres excavacions programades s’iniciaren l’any 1984 i van seguir fins l’any 1987. Amb les obres de remodelació de l’antiga hostatgeria, als anys noranta, es van fer campanyes d’urgència per poder documentar les noves troballes, ja que el jaciment arqueològic també s’estén per sota les construccions. Per millorar el coneixement del jaciment l’Ajuntament de Palafrugell va plantejar-se la realització d’excavacions de forma continuada, per això es va signar un conveni de col·laboració amb la Universitat de Girona, sota l’empara de la qual s’han fet campanyes anuals des de 1998. S’han consolidat les estructures excavades i, finalment, s’ha adequat el recinte per ser visitat de forma lliure.
En les primeres intervencions es posaren al descobert diverses estructures d’habitació corresponents a diverses fases constructives i restes de ceràmica d’entre els segles VI aC a II aC. En les darreres campanyes portades a terme per la Universitat de Girona s’ha pogut documentar un conjunt d’habitatges i de sitges que funcionaren des de mitjan del segle V aC fins al primer quart del segle I aC.