Exposició Súber. Fotografies de Manutrillo
De l'11 de maig al 7 de juliol de 2019 es podrà veure, al Museu del Suro de Palafrugell (Girona), una exposició que mostra el procés de la pela del suro en quatre països de la Mediterrània (Marroc, Portugal, Espanya –Cadis i Girona - i Itàlia) i que el Museu del Suro vol convertir en mostra itinerant.
El dissabte, dia 11 de maig, a les 19:30 hores es farà, a l’auditori del Museu, una taula rodona amb la presència del fotògraf Manutrillo i de l’antropòleg Agustín Coca, persones que creuen en el protagonisme imprescindible de la gent del territori per avançar en la sostenibilitat dels boscos i la seva riquesa.
Manutrillo és un fotògraf andalús que ha fet una immersió en el món dels boscos, especialment de les suredes. Per a aquesta mostra ha realitzat un important treball de camp per les suredes de la Mediterrània il·lustrant una tasca comuna amb una gran diversitat cultural en els diferents territoris on es desenvolupa. Compta amb l’assessorament d’Agustín Coca, qui aporta una visió antropològica en els textos que acompanyen l’exposició. Un maridatge científicoartístic amb anys de col·laboració que han donat lloc a dos reeixits documentals. Ambdós protagonitzaran una taula rodona en l’acte inaugural de l’exposició.
Els uneix el compromís de mostrar els boscos mediterranis com a productes socials i l’entesa entre cultures com l’única forma d’abordar els problemes de conservació en el marc de la crisi global. La sureda no es pot entendre sense els homes i les dones del camp, ni ells, sense el seu entorn. Darrere de cada tap de cada ampolla de vi, no solament hi ha l’imaginari buit que va deixar en la pell de l’arbre, hi ha les mans, els braços, els cossos dels homes que el van despullar. I els seus fills, les seves dones, les seves cases, els seus pobles... el seu entorn que fusiona la diversitat natural i cultural en un tot.
Manutrillo és biòleg, fotògraf i documentalista. Els seus articles i reportatges fotogràfics han estat publicats en revistes de natura i dominicals com National Geographic, XL Semanal i al Magazine entre d’altres. Nosotros los hombres del corcho, el seu primer migmetratge documental, va aconseguir el Premi RTVA al millor documental andalús. Amb Quivir, també ambientat en l’univers del suro, va aconseguir sis premis, tres d’ells en festivals internacionals. Les dues pel·lícules les va fer amb Agustín Coca com coguionista i assessor científic.
L’escriptura, la fotografia, el vídeo, l’àudio d’una entrevista o la barreja de tots ells, són productes de la intensitat documental amb què aborda els seus projectes. L’exposició Súber és una continuació fotogràfica d’aquests documentals, ampliant l’àmbit territorial, partint de les imatges d’Andalusia i el Magrib, cap a altres suredes localitzades a Portugal, Catalunya i Sardenya.
La mostra està formada per 40 imatges en blanc i negre. A través d’elles mostra el treball al bosc, comú en tots els països on es realitza, donant molta rellevància a les persones, a través dels retrats dels autèntics protagonistes, els peladors. Destaquen les seves mirades, en comunicació directa amb l’observador, humanitzant i socialitzant una labor encara poc coneguda pel gran públic.
Aquesta última és la seva missió, com ells mateixos diuen: "Després de Súber, destapar una ampolla mai serà el mateix."