80 anys de la Biblioteca Popular de Palafrugell
El dilluns 25 de juliol del 1938, aquest dimecres farà 80 anys, entrava en funcionament la primera biblioteca popular de Palafrugell al carrer Tarongeta cantonada amb el carrer Garriga. La biblioteca fou inaugurada un diumenge – 24 de juliol 1938 – pel president de la Generalitat, el Molt Honorable Lluís Companys i el conseller de Cultura d’aquell moment, Pere Pi i Sunyer. Eren anys difícils per la democràcia i pel poble de Catalunya, el govern de la República trontollava i les tropes franquistes avançaven cap a Catalunya, s’iniciava la temible batalla de l’Ebre. En aquell terrible i esperançat estiu del 1938, la lectura pública arribava a Palafrugell per proveir de llibres, lectura i progrés les classes més populars de la nostra vila.
Aquest nou equipament cultural del 1938 no fou flor d’un dia. Des de 1872, tal com consta al llibre de sessions de l’Ajuntament de Palafrugell, ja és registrà la primera moció de demanda d’un biblioteca popular a la vila. No obstant, no fou fins al desembre del 1930, quan l’alcalde i industrial Joan Miquel i Avellí va comprar una finca per a construir, en un futur proper, l’Escola d’Arts i Oficis i la Biblioteca popular. Ajudaren al fet, la pressió popular i la reivindicació d’escriptors i periodistes de Palafrugell com Josep Pla o Josep Martí Clarà (Bepes). Dos anys més tard, al 1933, en plena Segona República, és va col·locar la primera pedra del nou edifici cultural sota les directrius de l’arquitecte Emili Blanch.
La biblioteca popular sota la batuta de les idees i els ideals republicans de democràcia i fraternitat van durar ben poc. El franquisme (1939-1975) va imposar la seva ombra cultural, la seva censura selectiva i la seva mutilació intel·lectual i lectora. No fou fins 40 anys tard, amb la primera llei de biblioteques (1981) de la restaurada Generalitat de Catalunya, que és retornar a recuperar el vell projecte de la xarxa de biblioteques públiques a Catalunya. Un projecte inspirat en les biblioteques anglosaxones i liderat, a principis del segle XX, per Jordi Rubió i Eugeni D’Ors dins la Mancomunitat de Catalunya (1915) . Els temps havien canviat però l’essència del plantejament de la Mancomunitat és ben viu encara.
Avui, a Palafrugell com la resta de les societats occidentals, ens movem sota els paràmetres de la tecnologia, amb la digitalització constant i les piulades a les xarxes socials, convivim amb una societat global, les tauletes, portàtils i smartphones són eines diàries de joves i adults. No obstant, tots i els canvis, l’objectiu de la biblioteca pública d’acostar l’hàbit lector i cultural a tots els ciutadans, de fer un accés més fàcil al coneixement a totes les persones i grups d’edat és ben actual. Els llibres ens aporten molts elements de reflexió i els valors i pensaments que adquirim a traves de la lectura són encara assignatures pendents al segle XXI.
*Foto: Col·locació de la primera pedra de l’edifici de l’Escola d’Arts i Indústries, Escola d’Idiomes i Biblioteca Popular, el 14 d’abril de 1933.
Arxiu Municipal de Palafrugell. Col·lecció Maria Salvador Calzada.