L’escultura “El taper”, procedent d’una carrossa de 1978, torna a lluir a la recepció del Museu del Suro en el seu 40è aniversari
Durant el mes d’abril es va recollir, de l’antiga seu del Museu del Suro, l’escultura “El taper. És una figura que va ser “indultada” d’una carrossa que va participar al Carrousel de les Festes de Primavera de 1978. Després d’estar uns anys emmagatzemada, l’any 1987 es va portar a l’antiga seu del Museu del Suro al carrer de la Tarongeta, on es va poder veure fins l’any 2011.
Aquest any 2018, quan celebra el seu 40è aniversari, s’ha recol•locat i restaurat, gràcies a la col·laboració dels seus creadors, Toni Martin, Ramon Feliu i Ramon Blanco, que han dedicat el temps necessari a consolidar i repintar la figura que actualment està ubicada a la recepció del Museu a la plaça de Can Mario.
Aquesta peça és doblement important. Per un costat és una imatge icònica del que va ser la indústria més important de la vila des del segle XVIII. L’activitat que representa és la del llescador, el treballador que convertia les pannes de suro en llesques en l’antic procés de la fabricació artesanal dels taps. D’altra banda representa una de les tradicions més identitàries i consolidades del Palafrugell contemporani: el Carrousel Costa Brava, desfilada que començà l’any 1963 per reivindicar les antigues festes de Carnaval en un moment de prohibició, i que ha tingut continuïtat fins els nostres dies. També és històrica la forma de construcció de la figura, amb guix sobre una estructura metàl•lica, tal com es feien les carrosses antigament, productes que s’han substituït per materials més lleugers i fàcils de manipular en les carrosses actuals.