Les àrees de Cultura i Joventut porten el teatre als alumnes de les escoles de Palafrugell, Esclanyà i Mont-ras
Més de 3.000 alumnes de primària i secundària han passat pel Teatre Municipal de Palafrugell gràcies a la campanya de Cultura “Teatre per a les escoles” i al projecte de “Teatre social” impulsat per la Mesa de Salut Jove de Palafrugell, amb l’objectiu d’introduir els infants i adolescents al món del teatre, i promoure’n la salut i el benestar dels joves respectivament.
El passat mes de febrer la companyia Nus Teatre va fer tres funcions, que van veure aproximadament 360 alumnes dels centres educatius de Palafrugell: l’INS Frederic Martí, de l’INS Baix Empordà, del col·legi Sant Jordi i del Prats de la Carrera. És la quarta edició del projecte, finançat en la major part per l’Ajuntament de Palafrugell (Àrea de Joventut i d’Educació), i una aportació dels centres educatius de secundària. Enguany l’espectacle ha volgut sensibilitzar els alumnes de l’ impacte de les seves decisions a les xarxes socials. L’obra, titulada 1000 likes té un element innovador important, i és que els espectadors tenen un paper actiu en el desenvolupament de la trama: intervenen virtualment amb els personatges a través de Whatsapp gràcies a una aplicació que els ha subvencionat l’ Institut de Cultura de Barcelona. L’espectacle va ser totalment participatiu, van pujar a l’escenari fins a 9 joves i van intervenir també 2 professors. D’aquesta manera es pot dotar als joves d’habilitats per millorar el seu benestar i intervenir en situacions que considerin injustes o discriminatòries.
Paral·lelament, durant els mesos de febrer i març, ha tingut lloc la campanya “Teatre per a les escoles”, l’activitat més consolidada del Teatre Municipal de Palafrugell. És l’aposta pedagògica del teatre, amb un recorregut de més de 30 anys, i que acull a més de 2.600 alumnes dels diferents centres educatius de Palafrugell, Mont-ras i Esclanyà, així com les persones que són al Centre Tramuntana. És una campanya finançada 100% per l’Ajuntament, aconseguint que els alumnes de Palafrugell hi puguin accedir gratuïtament, i els d’Esclanyà i Mont-ras a un preu reduït. Enguany s’han programat diversos espectacles adaptats a alumnes de totes les edats: educació infantil, cicle inicial, cicle mitjà i cicle superior. L’espectacle de L’eruga voladora, programat per educació infantil, és una funció de titelles fetes amb ganxet de la companyia Pea Green Boat, amb una posada en escena no convencional, on l’actriu que mou els ninots participa també del número. L’obra La superbleda de la companyia La Bleda, pensada pels alumnes de cicle inicial, representa una pallassa heroïna que vol representar el món en què viuen els infants, regit per la imaginació, el seu súper poder més important, i que sovint els adults infravalorem; la Superbleda recorda als nens que tots tenim súperpoders. La nena dels pardals, de la companyia Teatre al detall, la funció programada pel cicle superior, vol ensenyar als adolescents que a vegades s’ha de seguir el que et diu el cor i els sentiments, i trencar les regles establertes; fer-ho, no sempre és negatiu. L’espectacle El Buit, de la companyia Estampades i de la companyia Impàs, que s'ha programat pels alumnes de cicle superior, és una adaptació del llibre infantil d’Anna Llenas que té l’objectiu de promoure l’educació emocional en infants i joves, amb la peculiaritat que ho fan a través del teatre mut i dansa aèria.