El Museu del Suro acull una trobada de coral sota el nom "Els obrers canten"
El proper 3 de març a les 6 de la tarda, al Museu del Suro, les corals El Progrés, Nit de Juny i Mestre Sirés oferiran una trobada sota el títol de "Els obrers canten".
A mitjans del segle XIX Josep Anselm Clavé promogué la música i el cant com a eines per elevar el nivell cultural de l’obrer oferint-li, alhora, una possibilitat de promoció personal. La iniciativa de Clavé s’expandí ràpidament. L’any 1864 el cor La Taponera, de Palafrugell, era una de les 85 societats que formaven l’Associació Euterpense dels Cors de Clavé, agrupades sota el lema “Progrés, Virtut i Amor”.
De les corals vinculades als Cors de Clavé ha sobreviscut fins els nostres dies la coral El Progrés, de Palamós, que va ésser fundada l’any 1896 a redós del Centre Republicà Federal i és una de les corals més antigues de Catalunya. La primera actuació dels cantaires de la Coral, dirigits pel mestre Josep Casanovas, va ser en benefici dels soldats ferits en la Guerra de Cuba. L’any 1898 es va independitzar del Centre Republicà Federal i més tard fou acollida sota la protecció del Centre Econòmic, que li destinà un espai a la Gorga. L’entitat, amb diferents aturades degut als períodes convulsos del segle XX, ha arribat fins l’actualitat. És membre de la Federació Catalana d’Entitats Corals i, almenys una vegada a l’any, fa intercanvis amb d’altres cors de l’estranger i d’arreu de l’Estat espanyol. En aquesta darrera etapa està sota la direcció de Clàudia Soler.
La tradició de cant coral a Palafrugell es remunta també al segle XIX, amb el cor La Taponera, que va ser actiu des de 1859 fins 1955, també amb diverses aturades. Aquesta tradició va ser recollida per les dues corals palafrugellenques que actuaran el dissabte dia 3 de març. La Coral Nit de Juny, nascuda l’any 1978, de la mà de la seva actual directora, Rita Ferrer. És sòcia fundadora de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) i membre d’Europa Cantat. La seva activitat musical té lloc principalment a Catalunya i a l’Empordanet, on ha consolidat els concerts de Santa Cecília a Llofriu, Sant Esteve i Primavera a Palafrugell i Santa Rosa a Llafranc. Ha actuat a Les Balears, Euskadi i Cantàbria i ha realitzat intercanvis i participat en certàmens internacionals a França, Itàlia, Bèlgica, Sardenya, Anglaterra, Irlanda, Polònia, Alemanya, Hongria, Noruega i Canadà.
L’altra coral vilatana és la Coral Mestre Sirés, que va ser fundada l’any 1979 pel seu actual director Félix Pérez Diz. Porta el nom del músic begurenc Frederic Sirés, qui va dedicar molts anys a ensenyar música, de manera desinteressada, al joves de Palafrugell. Ha actuat arreu de les comarques gironines i de la resta del principat de Catalunya, Galícia, Astúries, La Rioja, Aragó, Euskadi, França, Holanda, Itàlia, etc. És membre de la Federació Catalana d’Entitats Corals i de l’Agrupació Coral de les Comarques Gironines i participa activament en totes les Rodes Corals, així com en les Campanyes de Dinamització Cultural de la Diputació de Girona.
Per recordar aquest passat vinculat als Cors de Clavé i al lema “Progrés, Virtut i Amor”, i en el marc de l’exposició Empordà Industrial que es pot veure al Museu del Suro, les corals s’han avingut a cantar un tema cada una extret del repertori claverià.
Si voleu més informació us podeu dirigir a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o al 972307825