El Museu de Suro tindrà el cap de setmana la proposta de “la cuina de la nostra memòria” com a protagonista
Aquesta setmana se celebra la Setmana del Turisme Industrial, i des de la XATIC s’ha proposat la campanya “La cuina de la nostra memòria”, amb la intenció de mostrar als visitants la vinculació del patrimoni gastronòmic del territori amb la tradició industrial que li és pròpia.
D’aquesta manera, el dissabte 11 de novembre a les 6 de la tarda es realitzarà una visita guiada al Museu del Suro amb demostració i tast de vi, una activitat que porta per nom: el tap de suro: del bosc a la taula.
La indústria surera ens dona múltiples motius per a una celebració d’aquest caire. Els treballadors del suro han gaudit de la gastronomia en molts i variats aspectes: la cuina del dia a dia, els menjars per emportar, la cuina de les presses, la cuina de Festa Major, les xefles, etc. Així doncs, el diumenge 12 de novembre a les 12 del migdia es presentarà un tastet del plat típic dels antics tapers i recuperat per l’Isaac Sabrià Peixopalo, tripa, trumfes i allioli. El tast s’acompanyarà amb vi de la DO Empordà i comptarà amb la participació musical d’Igor (acordió) i Pere (guitarra i veu).
El consum de peixopalo es documenta a partir del segle XVI i arrela ràpidament fins convertir-se en un clàssic de la cuina popular. Era un menjar econòmic, cosa que facilitava el seu accés a les classes més humils, i de llarga conservació, el que permetia la distribució a les zones més allunyades dels llocs de pesca. Va formar part de l’alimentació bàsica de les classes més populars fins ben entrat el segle XX, quan amb les vicissituds de la Primera i Segona Guerres Mundials, el peixopalo, i també el bacallà, es varen convertir en una menja difícil d’aconseguir. Durant l’autarquia de Franco la situació no va millorar, el peixopalo va desaparèixer dels mercats espanyols i el bacallà que arribava era escàs i de mala qualitat. Poc a poc s’anà convertint en un menjar de luxe, invertint-se el concepte que tants anys havia predominat.
L’Isaac Sabrià és la tercera generació dels Sabrià a la Sala Gran, un espai gastronòmic a Llofriu on la cuina d’autor i la cuina de producte de l’Empordà es fusionen, recuperant i desenvolupant la cuina tradicional catalana, sempre amb els millors productes de la terra i oferint a taula el que correspon a cada temporada.
Després de la seva formació amb experiències amb xefs de diferents espais, com Espai Sucre, Torre de Can Roca, Celler de Can Roca i Via Veneto, retornà al restaurant familiar on hi creà “la cuina de l’Isaac” amb la filosofia de la sostenibilitat, la cultura, la tradició i la innovació. Aquests valors són els que l’han mogut a la recuperació d’aquest plat tradicional que es presenta en aquesta campanya de la cuina de la nostra memòria.
Per més informació us podeu dirigir a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o trucar al 972307825.