Un llibre commemoratiu recull la història dels 50 anys de la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell
El llibre que porta per títol I com aquestes, mil! 50 anys de la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell es va presentar el dissabte passat 14 d’octubre, en el decurs dels actes de clausura del 50 aniversari de la Cantada que va tenir lloc al claustre del Castell de Cap Roig d’aquesta localitat. El llibre, editat per l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell (IPEP) i produït per Marcaprom Comunicació, és obra dels periodistes Lluís Poch i Enric Serra que, segons diuen en la seva introducció, han volgut explicar què és i què representa aquest esdeveniment en el panorama de la cultura popular de Catalunya. Aquest llibre commemoratiu també es presentarà, en un acte obert a tot el públic, el proper divendres dia 20 a les 7 de la tarda a la Biblioteca.
El llibre –el títol del qual prové de quan els antics cantaires volien dir que podien estar hores i hores cantant sense esgotar el repertori- està dividit en nou capítols i és molt gràfic gràcies a una maquetació del dissenyador Jordi Sàbat que permet diferents nivells de lectura. Comença amb un recorregut històric que es remunta als orígens de l’havanera i explica com i per què aquest gènere ha arribat a casa nostra, i a Calella de Palafrugell en particular. I tot seguit, relata la tasca de les diverses persones que, entre els anys quaranta i seixanta, es van esforçar a donar-li relleu i mantenir-la viva per a evitar que es perdés quan els antics cantaires anaven desapareixent; fins que la publicació del llibre Calella de Palafrugell i les havaneres, el 1966, va desencadenar la Cantada.
A partir d’aquí el llibre fa una crònica dels trets més rellevants de l’esdeveniment i ressenya els grups de cantaires que més ha actuat a Calella en aquestes cinc dècades, fent una relació exhaustiva de les formacions que hi han passat i de totes les intervencions que hi han fet. Lluís Poch i Enric Serra també inclouen en el llibre els efectes que la Cantada ha tingut a la mateixa Calella i a Palafrugell –amb l’aparició de bars i restaurants on es canten havaneres a l’igual que es feia a les antigues tavernes- com arreu del país. Els autors expliquen com, a partir de l’èxit de la Cantada, les havaneres s’han fet imprescindibles a totes les activitats festives, des de tot el litoral als darrers racons de l’interior a la muntanya, i ha esdevingut un gènere cabdal en la cultura popular de Catalunya que és objecte d’estudis, congressos i simposis.
Tot i la radiografia generalista d’aquest fenomen que el llibre abasta, Lluís Poch i Enric Serra tenen molt present que la centralitat l’ocupa la Cantada i s’hi endinsen per a explicar també com ha evolucionat en aquests 50 anys l’organització i la dimensió d’aquest esdeveniment que congrega milers de persones a Calella el primer dissabte de juliol. I per acabar, un capítol dedicat a explicar les llegendes i l’origen de les tres icones de la Cantada: la interpretació coral de les havaneres El meu avi i La bella Lola – amb la col·lectiva brandada de mocadors – i el cremat.
I com aquetes, mil! 50 anys de la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell ha comptat amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa, patrocinadora principal de la Cantada, la direcció general de Cultura Popular de la conselleria de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Palafrugell.