El Grup Port-Bo i les corals Nit de Juny i Mestre Sirés són guardonats en la 10a edició dels Premis “2x4... A ritme d’havanera”
El grup Port-Bo i les corals Mestre Sirés i Nit de Juny han estat guardones en la 10a edició dels Premis 2 x 4... A ritme d’havanera, que concedeix anualment la Fundació Ernest Morató. L’acte, que altres anys s’havia fet a l’estiu, durant la setmana de la Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, enguany s’ha volgut fer coincidir amb el 1r Simposi Càstor Pérez dedicat a l’estudi sobre l’havanera, en el qual la Fundació ha col·laborat.
Port-Bo, Mestre Sirés i Nit de Juny, premis 2016
Els guardonats de l’edició 2016, que coincideix amb el 50è aniversari de la Cantada de Calella, són tres entitats de Palafrugell amb un prestigi consolidat: la Coral Nit de Juny, la Coral Mestre Sirés i el grup Port-Bo. Les tres, amb una llarga i brillant trajectòria musical, han contribuït no només a difondre l’havanera sinó també a dignificar-la i prestigiar-la, incorporant-la en els seus repertoris i portant-la per tot el món en els nombrosos viatges, gires i intercanvis que han fet. En el cas del Port-Bo, cal afegir-hi el fet de ser el grup fundador i degà de la Cantada de Calella i que, per tant, com aquesta, enguany compleix el seu cinquantè aniversari, que ha volgut celebrar amb l’edició d’un nou disc commemoratiu.
Com a cloenda de l’acte, les tres entitats premiades han ofert als assistents un petit concert d’havaneres.
La Coral Nit de Juny va néixer l’any 1978, de la mà de la seva actual directora, Rita Ferrer. És sòcia fundadora de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) i membre d’Europa Cantat. La seva activitat musical té lloc principalment a Catalunya i a l’Empordanet, on ha consolidat els concerts de Santa Cecília a Llofriu, Sant Esteve i Primavera a Palafrugell i Santa Rosa a Llafranc. Ha actuat a Les Balears, Euskadi i Cantàbria i ha realitzat intercanvis i participat en certàmens internacionals a França, Itàlia, Bèlgica, Sardenya, Anglaterra, Irlanda, Polònia, Alemanya, Hongria, Noruega i Canadà. El 2011 van cantar La posada de la núvia del compositor mallorquí Baltasar Bibiloni a l'Auditori de Barcelona i el 2012, el Rèquiem de Fauré a Palafrugell i a la ciutat italiana de Montereale Vallcellina. L’any 2014 va presentar l’espectacle La Música de la paraula, on s'alternaven obres corals significatives del repertori català amb recitats de poesia. Enguany, ha estrenat la Missa en DO Major KV 115 de Mozart per a cor i piano. Dins del seu repertori, sempre hi ha un espai per les havaneres que, amb orgull, sempre canten quan porten el nom de Palafrugell pel món.
Coral Mestre Sirés
La Coral “Mestre Sirés” va ser fundada l’any 1979 pel seu actual director Félix Pérez Diz. Porta el nom del músic begurenc Frederic Sirés, qui va dedicar molts anys a ensenyar música, de manera desinteressada, al joves de Palafrugell. Ha actuat arreu de les comarques gironines i de la resta del principat de Catalunya, Galícia, Astúries, La Rioja, Aragó, Euskadi, França (París i Marsella), Holanda (Bussum i Utrecht), Itàlia (Sprasiano- Véneto) etc. És membre de la Federació Catalana d’Entitats Corals i de l’Agrupació Coral de les Comarques Gironines i participa activament en totes les Rodes Corals, així com en les Campanyes de Dinamització Cultural de la Diputació de Girona. Interpreten cançons populars i tradicionals catalanes, gallegues, basques, castellanes, nadales, composicions litúrgiques, espirituals negres, música de pel•lícules i algun clàssic.
Fundat l’any 1966 a Calella de Palafrugell amb la presentació del llibre Calella de Palafrugell i les havaneres, el tercet inicial estava format per Josep Xicoira, Carles Mir i Ernest Morató, i estava acompanyat al piano pel mestre Frederic Sirés. Ha participat en totes les edicions de la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell i en les cantades més populars de Catalunya. Port-Bo ha actuat a Mondragón, Donostia, Bilbao, Cadis, Madrid, Valladolid, Torrevella, Mallorca, Menorca, Formentera, Perpinyà, Cotlliure, Luxemburg, Amsterdam, Zuric, Hessel, l’Havana i Tòquio. Ha estat convidat per l’Institut Cervantes a fer gires a Israel, El Líban, Síria i Turquia. El 2005 va actuar al Palau de la Música Catalana, en la primera vegada que s’incloïen les havaneres en la programació estable del Palau, i el 2006 va presentar l’espectacle Bolenera a l’Auditori de Catalunya. El 2015 ha tornat al Palau de la Música Catalana per iniciar l’any en què celebra el seu cinquantenari, una efemèride que s’allargarà fins a l’estiu del 2016 amb un concert conjunt amb Maria Salgado, Nina, Marina Rossell i Manel. Avui, Port-Bo el formen Josep Nadal (tenor), Irineu Ferrer (baríton) i Carles Casanovas, veu baixa, guitarra i direcció musical.
Deu anys premiant la fidelitat a l’havanera
Els Premis 2 x4.... A ritme d’havanera (el nom fa referència al ritme propi i característic de l’havanera) es van instituir l’any 2007 amb el propòsit de reconèixer la labor de persones, entitats i institucions a favor de l’havanera, en àmbits tan diversos com ara la composició, la interpretació, la investigació, la conservació o la difusió. Al llarg de les deu edicions celebrades, han estat guardonats noms com Josep Bastons, Càstor Pérez, Antònia Vilàs, Cecilio Tieles, Marina Rossell, Xavier Febrés, l’exconseller de Cultura Ferran Mascarell i entitats com TV3, Ràdio 4, Ràdio Palafrugell o Ràdio Begur. Al llarg d’aquests deu anys també, els premis han afermat el seu prestigi i han esdevingut una fita destacada del calendari del món de l’havanera.