IX edició de la Biennal de fotografia Xavier Miserachs
El dissabte 10 de setembre de 2016 s’inaugura a Palafrugell la IX edició de la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs i fins el 9 d’octubre es podran visitar catorze exposicions ubicades en diferents espais públics i privats de la vila.
Seguint amb la línia iniciada des de ja fa vàries edicions l’organització segueix apostant per mostrar el treball de fotògrafs de la generació de Xavier Miserachs, , el documentalisme de figures amb trajectòries consolidades, els treballs de documentalistes més joves, amb un caràcter marcadament social i reivindicatiu, i la recuperació d’arxius.
En aquesta ocasió es podrà apreciar l’impecable realisme documental de Rafael Sanz Lobato, premi de nacional de fotografia 2011 i que ens va deixar l’any passat. Un treball que ha influenciat molts fotògrafs de les generacions que l’han succeït.
Joana Biarnés estarà present a la Biennal amb una exposició inédita. La primera fotoperiodista de l’estat espanyol , amb una ingent producció encara en procés de descoberta i revisió, presentarà una important selecció de còpies que ha escollit personalment i que tenen per ella un important significat tant en l’àmbit professional com en el personal.
Inèdita també és la mostra de la vessant fotogràfica de Tom Sharpe sobre la segregació racial a Sud-Àfrica.
Les exposicions de Pep Bonet, Àngel Garcia, també presentada per primera vegada en aquesta edició, i de Pablo Piovano, tracten l’explotació infantil a Bangladesh, les vicissituds dels primers refugiats sirians que varen arribar a Europa i les conseqüències dels agrotòxics per a població que hi entra en contacte. Tanya Habjouqa, mostra a Plaers Ocupats l’aspecte més lúdic dels palestins que viuen a la Franja de Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est i Jordi Ruiz tracta la vida de les comunitats mennonites de Bolívia.
Especial atenció mereix la mostra de Nancy Borowick, també inèdita al nostre país, i premiada en el World Press Photo d’aquest mateix any en la categoria de Projectes a llarg termini. Es tracta d’un homenatge que la fotògrafa fa als seus pares, malats terminals de càncer, enaltint la seva fortalesa i el seu amor com a parella i com a pares durant els seus últims mesos de vida.
Relacionades amb la recuperació d’arxius són les exposicions de Baldomer Gili sobre Calella de Palafrugell a inicis del segle XX, el recull d’imatges dedicades a la cantada d’havaneres de Calella i es relacionades amb el que Josep Pla va anomenar “la civilització surera” .
Per últim, David Salcedo presenta amb un peculiar sentit de l’humor, una guia de banyistes a la Costa Brava i Francesc Fàbregas ens ofereix més de cent imatges que ens ens conviden a fer una passejada per la història del rock, el pop i el folk, tant nacional com internacional dels anys setanta fins a l’actualitat.
Les exposicions es complementaran amb xerrades, conferències i projeccions.
Cal remarcar la cessió d’espais i organització conjunta d’exposicions de les fundacions Josep Pla, Vila Casas, Cuixart i la recentment constituïda Tom Sharpe.
Per poder realitzar aquesta edició de la Biennal s’ha comptat amb el patrocini de l’Ajuntament de Palafrugell, la Fundació Banc Sabadell, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el laboratori EGM, així com la col·laboració de diverses entitats, entre les que cal destacar Photographic Social Vision.
Més informació de la Biennal aquí.
Foto: Tanya Habjouqa, Betlem, Cisjordània, 2013 ©Tanya Habjouqa