El Museu del Suro acull l'exposició fotogràfica "La sureda essencial"
La mostra "La Sureda Essencial", que acull el Museu del Suro, compta amb 59 fotografies que són resultat d’un projecte nascut a finals de 2014, desenvolupat durant dotze mesos, al llarg de les quatre estacions. L’autor, Pitu Garcia Batlle (Palafrugell, 1977) les va realitzar a les comarques del Baix i l’Alt Empordà, des de la Marina (Cap Roig, Riera de Tamariu), passant pels massissos de l’Ardenya-Cadiretes i Gavarres, fins la Frontera, a l’Albera. Algunes d’elles ja s’havien captat pocs dies després de l’incendi nascut a Vall-llobrega, a la zona de Palamós, de l’any 2014.
Fotografia a fotografia, l’autor ha configurat i ens proposa una lectura que va més enllà dels canvis estacionals, a través dels colors, les textures, les formes, els paisatges i tota mena de detalls, cercant l’essència íntima i profunda d’un bosc típicament mediterrani, un bosc especial, ple a vessar de simbologia; un bosc, en definitiva, que permet ser llegit i interpretat de múltiples formes.
L’exposició té una dimensió estètica, la que es refereix a un bosc en el que, un cop t’hi endinses, perquè és proper, accessible i humanitzat, quedes atrapat per la bellesa d’un entramat esvelt i recargolat pels efectes de la tramuntana, dels seus brancatges que cerquen la llum que els dona vida i per les seves escorces a vegades ferides i a vegades molsoses per l’efecte del temps i, especialment, de les humitats quan miren a Nord.
Té també una dimensió emocional. L’autor, de natural, s’hi passa moltes hores. Són espais que coneix bé, que estima i que li permeten una mirada íntima i diferent a uns arbres, a uns ecosistemes de gran valor, avui malauradament poc aprofitats. La mostra és, per ell, un sentit homenatge al suro, que acosta i relaciona pobles i comarques i que ha resultat i encara és important pel desenvolupament econòmic, social i cultural del territori i que, també, ha forjat una manera especial de viure el bosc i de relacionar-s’hi.
Finalment, s’ha considerat una forma de presentació que parteix de la interpretació de l’enorme càrrega simbòlica ancestral que hi ha darrera dels arbres i els boscos: la sureda com a santuari, l’arbre com a síntesi d’una possible cosmogonia entre l’inframón material i el món aeri, espiritual; l’arbre de la vida i de la regeneració...
La mostra es pot visitar al Museu del Suro fins al 3 de juliol i està concebuda com itinerant, perquè pugui ser exposada a totes les poblacions que hi estiguin interessades.
Pitu Garcia Batlle va fer el seu primer gran viatge als 15 anys, al Carib i a l’americà Central que va despertar-li la curiositat per la fotografia. Pocs anys més tard i, després d’una sèrie de viatges a l’Àfrica va sorgir l’entusiasme, sobretot per la fotografia de paisatge i natura, la documental, la de viatge i el retrat. Recentment ha viatjat per Europa, Sud Amèrica i Àsia sempre amb la càmera a la mà per tal d’intentar trobar aquell moment fugaç que no deixa indiferent i que emociona mostrant el valor i la bellesa del món que l’envolta.
De formació curiosa i pacient ha col·laborat en diverses revistes amb la publicació de portades i reportatges. També ha realitzat altres projectes fotogràfics personals, de llarga durada, com ara l’art de fer rajols a mà a la Rajoleria Can Marc de Regencós o un reportatge del Carroussel Costa Brava, el making off del qual se’n va fer una exposició al Teatre Municipal de Palafrugell, l’any 2009. Ha participat en vàries exposicions col·lectives, la darrera de les quals va ser la del Xè Concurs de Fotografia Naturalista Àlex Lorente que en va guanyar el 3er premi, l'any 2015. Actualment està treballant en un projecte sobre la barraca de Cala Estreta.
Podeu veure algunes de les seves fotografies al lloc web: https://www.facebook.com/pitu.garciabatlle