La Diputació clou els actes de commemoració del Centenari de la Mancomunitat amb la publicació d'una guia de la col•lecció ‘Quaderns de la Revista de Girona’
La Diputació de Girona ha posat punt final al conjunt d'actes de commemoració del Centenari de la Mancomunitat de Catalunya amb la publicació d'una guia de la col•lecció “Quaderns de la Revista de Girona”. El llibre recull tota la informació elaborada per un equip d'experts coordinats per Joaquim Maria Puigvert i Narcís Figueras per a la realització de l'exposició itinerant “La Mancomunitat de Catalunya a les terres de Girona”.
La presentació del llibre s'ha fet aquest vespre al museu del Suro de Palafrugell, un espai que aquests dies acull també l’última itinerància de l'exposició. Han assistit a la presentació Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Juli Fernández, alcalde de Palafrugell; Gemma Batlle, directora de Banca Institucional a Girona, “Caixabank”; Joan Domènech, director de la col•lecció “Quaderns de la Revista de Girona”; Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, i Joaquim Maria Puigvert i Narcís Figueras, coordinadors del llibre.
La guia, que porta el mateix títol que l'exposició: La Mancomunitat de Catalunya a les terres de Girona, aporta una visió renovada sobre el que va ser aquesta institució i sobre les principals actuacions que va desplegar entre el 1914 i el 1924 a les terres de Girona en els àmbits de territori, comunicacions, educació, cultura, sanitat, agricultura, patrimoni i natura. L'obra pretén oferir les claus per comprendre què va suposar la primera experiència d’autogovern de la Catalunya contemporània, basada en el fet de mancomunar l’acció de les quatre diputacions catalanes, amb una perspectiva nacional.
Pel que fa a l'exposició, després de ser exhibida a Santa Coloma de Farners, la Bisbal d’Empordà, Olot, Lloret de Mar, Girona, Peralada, Figueres, Ripoll, Breda, Vilabertran, la Jonquera i Sant Feliu de Guíxols, clou ara la seva itinerància al museu del Suro de Palafrugell. Durant el seu recorregut ha estat visitada per milers de persones i per nombrosos centres educatius d'ESO i Batxillerat, per als quals es va elaborar un material didàctic específic.
Número 179 de la col•lecció “Quaderns de la Revista de Girona”
La Mancomunitat de Catalunya a les terres de Girona és el títol del número 179 de la col•lecció “Quaderns de la Revista de Girona” que edita la Diputació de Girona conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa”. Al llarg d’aquesta notable quantitat de volums que s’han publicat, la col•lecció “Quaderns de la Revista de Girona” ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines mitjançant les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).
El llibre ha estat coordinat per un conjunt d'experts encapçalats pe Joaquim Maria Puigvert, professor d’història contemporània de la Universitat de Girona, i Narcís Figueras, professor d’estudis catalans de la Universitat Oberta de Catalunya. També hi han col•laborat Jordi Bohigas, Mònica Bosch, Pere Bosch, Xavier Carmaniu, Xavier Castanyer, Jordi Falgàs, Maximiliano Fuentes, Rosa Maria Gil, Carles Gorini, Andreu Pujol i Enric Pujol. En la tasca de documentació també hi ha participat el Patronat Francesc Eiximenis, en estreta col•laboració amb l’Arxiu General de la Diputació de Girona, i diversos arxius municipals i comarcals, museus i centres d’estudis de les comarques gironines.
Conjunt actuacions per commemorar el Centenari de la Mancomunitat
Tant l'exposició com la guia formen part del conjunt d'actuacions que la Diputació de Girona ha portat a terme per commemorar el Centenari de la Mancomunitat, algunes de les quals han estat:
- La publicació del llibre La Mancomunitat i la Diputació de Girona, fruit de l'estudi exhaustiu que l'historiador Xavier Carmaniu va fer de les actes de les reunions plenàries de l‘ens provincial.
- L’organització, juntament amb les altres tres diputacions catalanes i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el projecte expositiu “L'inici del demà. Mancomunitat de Catalunya. 100 anys”, que aplegava sis exposicions, una de les quals, “La normativització de la llengua”, es va exposar a la Casa de Cultura de Girona.
- L'emulació d'una foto històrica que el Consell Permanent de la Mancomunitat es va fer al 1918 a les escales de l'hospital de Santa Caterina de Girona. La foto es va repetir al mateix lloc, ara seu de la Generalitat a Girona, i com en aquella ocasió també hi varen ser presents els presidents de les quatre diputacions.
- La recuperació de la figura d'Agustí Riera i Pau, que fou president de la Diputació entre els anys 1911 i 1924 i vicepresident de la Mancomunitat de Catalunya del 1914 al 1923. Membre de la Lliga Regionalista, metge de professió i pare de tres fills, va ser assassinat el 27 d'agost del 1936, presumiblement a mans del Comitè d'Orriols. S'ha estudiat la seva vida i se li ha dedicat un bust, que es troba instal•lat al claustre de la Diputació, just a l'entrada, molt a prop de la placa commemorativa dedicada a un treballador de la corporació, víctima de la Guerra Civil: Carles Rahola i Llorens.
- La Mancomunitat es va convertir en un dels temes centrals de la Universitat Catalana d'Estiu que cada any es fa a Prada.
- Una àmplia campanya a les xarxes socials per promoure la Mancomunitat. Es varen elaborar 7 vídeos que tractaven sobre:
- el rellevant paper que va tenir la Mancomunitat a l'hora de crear la xarxa de biblioteques gironines, de les quals van destacar les d'Olot i Figueres;
- la tasca de buidatge de totes les actes de la Mancomunitat que ha dut a terme la Diputació de Girona;
- la visió de Gabriel Riera sobre el seu avi, Agustí Riera i Pau;
- el projecte de trasllat de la Diputació al palau Agullana, en què va intervenir Rafael Masó, però que finalment no es va dur a terme;
- l'emulació de la fotografia històrica;
- el treball de recerca que Xavier Carmaniu ha fet per a l'elaboració del seu llibre;
- l'exposició “La Mancomunitat a les terres de Girona”.
- L'organització al claustre de la seu de la Diputació, juntament amb la Societat Filatèlica Gironina, de la 56a Exposició Filatèlica de les Fires i Festes de Sant Narcís, dedicada a la Mancomunitat. Amb motiu de l’Exposició es var un segell personalitzat i cinc tipus diferents de sobres commemoratius. A més, es va utilitzar un mata-segells dissenyat especialment per a l'ocasió
- La celebració d'un congrés sobre la Mancomunitat a la UAB.
Foto: Eddy Kelele