Més de 200 persones assisteixen a l’acte de presentació de la primera fase de la restauració de les pintures de Sant Martí de Palafrugell
Més de 200 persones han assistit a l’acte de presentació de la primera fase acabada dels treballs de restauració de les pintures murals de l’església parroquial de Sant Martí, de Palafrugell. La presentació s’ha desenvolupat a la mateixa església i ha anat a càrrec d’Imma Brull, de l’empresa 4Restaura, qui ha explicat el procés tècnic que s’ha seguit per retornar a les pintures llur esplendor original, apagat pel pas del temps.
Les pintures de Sant Martí de Palafrugell, fetes els anys 40 del segle passat per la mà de l’artista barceloní Guillem Soler Gatvillaró (1905-1971), es trobaven en força mal estat en alguns sectors per l’efecte d’humitats i filtracions d’aigua que hi s’havien produït en el passat i pel fum dels ciris. Així ho va diagnosticar un estudi encarregat per la parròquia fa dos anys. Atesa la magnitud de la feina a fer, ja que les pintures omplen bona part dels murs i de les voltes del temple, es va decidir que es faria per etapes, conforme s’anés disposant dels recursos per finançar-ne el cost. En aquest sentit, i per tal de poder tirar endavant la primera fase dels treballs, des de la parròquia s’han impulsat diferents iniciatives per recollir fons, com ara col•lectes entre els feligresos i una exposició i venda de quadres cedits per artistes locals que es va fer entre el gener i el febrer de 2015.
Aquesta primera fase, iniciada el mes de maig de 2015 i finalitzada el juliol, ha permès restaurar els murals de la part central de l’absis i un sector de l’anomenada Capella Fonda. La intervenció ha consistit a netejar les superfícies, reparar esquerdes, recompondre les parts danyades i fixar els pigments conservats per tal que no es deteriorin. A banda dels murals, els treballs inclouen també la restauració de la imatgeria exempta, en aquest cas, la que es troba situada al presbiteri.
4Restaura, l’empresa que duu a terme els treballs, està especialitzada en restauració d’art antic i amb una dilatada experiència en pintura religiosa medieval i moderna.
L’acte ha finalitzat amb l’actuació de les corals Nit de Juny i Mestre Sirés.
Les pintures de Sant Martí de Palafrugell
Les pintures que decoren la església de Sant Martí de Palafrugell daten de la postguerra. Van ser fetes per iniciativa del rector de llavors, Mn Josep Bosch, com a solució a la pèrdua irreparable del gran retaule major i de bona part del tresor artístic del temple, que havia estat cremat a l’inici de la Guerra Civil. Mn Bosch va encarregar l’obra al pintor Guillem Soler, l’estil del qual, de caire renaixentista, encaixava amb l’ideal artístic i estètic del rector. Soler era un excel•lent dibuixant i dominava la tècnica del fresc, que ja havia aplicat al Seminari Major i a l’absis de l’església del Mercadal, a Girona. Els treballs van començar l’estiu de 1943 i es van allargar set anys. L’any 1950, a la mort de Mn Bosch, el projecte va quedar interromput i ja no es reprendria. Les pintures quedaren inacabades. En els anys que estigué a Palafrugell, a més dels frescos de Sant Martí, Soler va pintar el presbiteri de l’església de Llafranc i la capella del col·legi de les monges i, a Begur, el baptisteri de l’església parroquial.