El Museu del Suro, presenta el dissabte 9 de maig a les 8 del vespre, el documental "La veu del carbó" d'Antoni Martí
El Museu del Suro de Palafrugell, presenta el dissabte 9 de maig a les 8 del vespre, el documental "La veu del carbó" que el realitzador Antoni Martí ha editat en els darrers mesos per recordar la figura de Lluís Pla, un dels darrers habitants de les Gavarres que durant el segle XX encara van arribar a la jubilació aprofitant els recursos forestals, silvícoles i agrícoles que oferia el massís. En Lluís de la Deixesa –com s'hi referien els més íntims amb referència al mas que el va veure néixer– va morir el dia de Nadal de l'any passat, als 90 anys.
Nascut el 1923, “va treballar a les Gavarres tota la seva vida, i els 25 darrers ho va fer pel massís”. És una de les frases que Martí ha recollit entre amics com Pep Matas, Josep Alemany, Eloi Madrià, Ernest Costa, Josep Matés o Josep Maria Massip. L’Àngel i l’Eloi Madrià (editors de la Revista Gavarres) faran el retrat previ a la projecció de l'audiovisual.
Al marge de la seva implicació en la recerca etnogràfica durant l'últim quart de segle, la gran plasmació de la feina de Pla són les festes anuals de la Carbonera, cabdals cada octubre per reviure i divulgar entre els joves com es feia el carbó, o la Festa del Segar i del Batre. “Tenia un coneixement gairebé enciclopèdic del massís, però la seva gran virtut és que, a més, ho va saber transmetre”, sentenciava Antoni Martí.
El documental, de 35 minuts de durada, recull també els testimonis de la filla gran de Pla, Carme, i d'Eduard Borrell, un dels joves que van créixer al caliu de la Carbonera i avui implicat com a relleu generacional de la festa.