El reggae d’Alpha Blondy tancarà el cartell del Festival ÍTACA a Calella de Palafrugell
ÍTACA, Cultura i Acció, el festival empordanès que aglutina propostes culturals de qualitat a un preu assequible amb l’objectiu de reivindicar la cultura com a dret bàsic, portarà a l’Empordà noms tan reconeguts com Alpha Blondy, La Pegatina, Els Pets, Albert Pla, Juan Diego Botto o Teresa Forcades, entre molts d’altres. Un luxe de festival a l’abast de tothom que celebra la seva tercera edició de març a juliol de 2015 i que omplirà 8 pobles de l’Empordà amb cultura de qualitat i acció real: 10 concerts, 1 obra de teatre, 2 xerrades, 2 exposicions, 1 espectacle familiar, poesia i la mítica pujada al Montgrí.
Aquest any, la imatge del Festival s’ha inspirat en l’Odissea d’Homer. L’obra clàssica narra el sacrificat viatge d’Ulisses de tornada a la seva illa, ÍTACA, d’on el festival ha aprofitat la metàfora i nom. Per aquesta raó, emulant el viatge d’Ulisses, ÍTACA s’ha presentat a bord d’en Rafael, un vaixell que, de Llafranc a Calella, ha portat simbòlicament als assistents rumb cap a la nostra ÍTACA particular.
L’ÍTACA és un crit en defensa de la cultura de qualitat i assequible, on les paraules solidaritat, ecologia, innovació, reivindicació i defensa del territori són presents en cada acció del programa. L’injust IVA cultural pujat al 21% es manté i, per tant, ÍTACA persevera en la reivindicació per la baixada d’aquest impost al 4%. Així, totes les entrades del festival són pomes. D’aquesta manera el públic s’estalvia l’IVA abusiu i paga només el 4%. Perquè la cultura no és un luxe, és un dret!
Segons Fran Arnau, director del Festival: “ÍTACA neix de la inquietud per ser partícip dels moviments pel canvi social i millora de la nostra societat. La intenció personal era que també la meva feina fos una eina de treball social. La cultura i la producció d’espectacles haurien de ser un vehicle per fer pensar, aportar idees i col•laborar amb entitats i gent que treballen en aquest àmbit”. ÍTACA és un Festival que vol demostrar que el canvi comença per les accions individuals. Qualsevol cosa que fem, si la pensem i som coherents, pot esdevenir un petit però important granet de sorra. No pretenem ser líders del canvi, però sí que volem ser-hi.
La programació 2015:
L’espectacular escenari de la Platja de Port Bo és l’espai triat on actuarà el mite de la música reggae, Alpha Blondy. Un cap de cartell amb què ÍTACA fa una forta aposta per la internacionalització, presentant l’únic concert a Catalunya de l’artista reggae més important del moment. Seydou Koné, més conegut com Alpha Blondy, nascut a Costa d'Ivori i que va formar part dels mítics The Wailers, és considerat l'hereu de Bob Marley. Actuarà a Calella de Palafrugell en un concert i entorn únic, on es podrà escoltar el seu nou treball que es publicarà al maig i que l’artista presentarà en exclusiva per a Catalunya a ÍTACA, a l’escenari de les Havaneres. Però abans, hi ha tot un mes d’intensa programació.
Enguany, el Festival ÍTACA s’estrena amb un acte molt ideològic i preàmbul del festival: una xerrada reivindicativa titulada Nous referents pel canvi social. Serà dissabte 21 de març a les 19.30h a la sala amfiteatre del Teatre de La Bisbal. L’acte comptarà amb la presència d’Arcadi Oliveres (economista i activista), Pau Llonch (cantant d’At Versaris), Marta Sibina / Albano Dante (Cafè amb Llet), Lluís Ciprés (Yayoflautes Girona), Àlex Romaguera (La Directa) i Mariana Huidrobo (Ciutat Morta). La xerrada és oberta a tothom i continua a la nit en el que serà el primer concert i l’obertura musical d’ÍTACA 2015. El col•lectiu Lágrimas de Sangre (LDS) i el grup revelació Bisbalenc, Exèrcit d’Alliberament Musical (EAM), seran els encarregats d’obrir el festival amb un concert de rap combatiu (23h, a la Sala l’Alternativa de La Bisbal).
Haurem d’esperar al 17 de maig per fer la III Marxa Popular al Montgrí, la carta de presentació del Festival i tota una declaració de principis. Aquesta III Edició mantindrà tota l’essència de les anteriors: una jornada festiva, reivindicativa i popular en defensa de la cultura i el canvi social. En un any marcat per les cites electorals, la corrupció i el soroll polític, ÍTACA proposarà un espai de reflexió i reivindicació dalt del Castell. En un ambient familiar i artístic, tornarem a pujar al cim del Montgrí sota el lema la cultura no és un luxe! I acompanyats de Berros de la Cort i dels Castellers de Figueres, col•laboracions amb el festival gironí FADE i altres sorpreses per desvetllar.
La música és la gran protagonista del Festival i enguany presentem una nova forma de gaudir dels nostres artistes preferits: la Batalla de Galls, un torneig que enfronta músics en un escenari transformat en galliner. Cada “gall” hi aportarà les seves millors cançons, una versió del contrari i, sobretot, molt d’humor. La primera Batalla de Galls s'estrenarà amb un acarament musical entre Cris Juanico i Guillamino, dos referents de la música dels Països Catalans, el 22 de maig a La Sala de Torroella de Montgrí. Al final de cada batalla, el públic decidirà quin gall és el rei del corral.
El 5 de juny gaudirem de l’estrena del nou espectacle d’Anna Roig i l’ombre de ton chien, un espectacle especial, a la Plaça de la Vila de Gualta, en el que celebren els seus 10 anys de carrera amb un repàs dels temes més coneguts de la seva discografia. El 6 de juny seguint amb la Batalla de Galls, tres cantautors de rabiosa actualitat de l'escena catalana, Joan Colomo, Joan Pons (El Petit de Cal Eril) i Mau Boada (Esperit!) es veuran les cares al “corral” del festival, a La Pera.
Com cada any, el Festival ÍTACA presenta bon teatre de compromís social i ho fa amb Un trozo invisible de este mundo, de Juan Diego Botto. Una obra commovedora, guanyadora de 4 premis Max (millor espectacle, millor actor, millor autor revelació i millor premi de disseny d’il·luminació), que porta dos anys de gira omplint teatres. Tindrà lloc el 12 de juny al Teatre de Palafrugell.
Perseguint l’objectiu d’oferir artistes compromesos, no hi podia faltar una figura tan contestatària i singular com Albert Pla que, amb el genial guitarrista Diego Cortés i l’immillorable escenari de la plaça del padró de Pals, faran un repàs a i un recorregut pels millors temes de Pla el 13 de juny.
El dia 19 de juny s’ofereix un programa doble especial. A les 19h, Teresa Forcades (Barcelona, 1966) estarà a La Pera, dins la temàtica proposada pel Festival ÍTACA Nous referents pel canvi social. La metgessa, teòloga i monja benedictina és, sobretot, un referent de les noves maneres de treballar a contracorrent, a favor del canvi social i polític. ÍTACA convertirà la plaça de La Pera en una àgora oberta de debat que tindrà com a fil conductor la visió crítica de Forcades en temes com l’educació i la cultura. El programa continuarà amb Roger Mas que ens oferirà un concert únic i íntim, en solitari, on repassarà el millor de la seva trajectòria en un marc ben inspirador: el Museu Gala Dalí de Púbol, el 19 de juny.
La programació continua amb la presentació en primícia a les comarques gironines del nou disc de La Pegatina, el grup més internacional de l'escena catalana alternativa. El 20 de juny, la bona música i l’espectacle estan assegurats a Torroella de Montgrí en un petit festival dins el festival on també hi actuarà Hora de Joglar (Argelaguer) i Ítaca Band (Montcada i Reixac) en una aposta d’ÍTACA pels grups emergents. Una nit rodona on ningú podrà parar de ballar i on encara s’esperen més sorpreses. El Festival ÍTACA, seguint la seva filosofia de programar bona música a bons preus, ha fet una oferta limitada de llançament de 10€ per les primeres 150 entrades venudes.
I el 26 de juny a la Bisbal d’Empordà és el torn d’uns clàssics del nostre país, Els Pets celebren 30 anys damunt dels escenaris. La banda, liderada per Lluís Gavaldà, segueix amb la mateixa energia dels primers concerts i aterra a la fantàstica plaça del Castell on prometen un espectacle únic, amb un disseny especial de llums i projeccions dins la gira Els Pets 3.0.
Per celebrar els 9 anys del Jazzpera, el festival porta el 27 de juny a La Plaça Major de La Pera tot un mite de la música i un dels músics de jazz més reconeguts de casa nostra, Carles Benavent. Chick Corea, Paco de Lucía, Camaron o Joan Manuel Serrat són alguns dels músics a qui ha acompanyat aquest geni del baix elèctric. A ÍTACA, Carles Benavent vindrà acompanyat del pianista Roger Mas, i el percusionista Roger Blavia (Carles Benavent Un, dos, tres) i a més en aquest concert comptarà amb una col•laboració molt especial: el trompetista Raynald Colom, considerat el Miles Davis català, un dels músics de jazz més versàtils de casa nostra.
A La Pera també recuperarem la Poepera dedicada enguany a Ramon Llull el 28 de juny, un festival musical i poètic, comissariat per Fiona Morrison, amb caire festiu, i amb autors molt variats i reconeguts, sempre dins la poesia més contemporània dels Països Catalans.
Arriba el torn de l’ÍTACA Familiar on es manté l’aposta per l’obertura de públics amb propostes culturals per a tota la família. Serà el 13 de juny a Pals amb un espectacle d’humor de carrer i gratuït.
Així mateix, com ja va fer l’any passat, ÍTACA continua donant suport a l’art amb dues meravelloses exposicions: Sinecdòtiques femenines de Laura Salvador al Museu de la Mediterrània- Can Quintana del 16 de maig al 29 de juny i Cosmos Art de Jordi Bofill del 5 al 28 de juny al Castell Palau de La Bisbal d'Empordà.
Com en altres edicions, ÍTACA col·labora amb associacions a través de la venda d’entrades a internet. Enguany, al comprar entrades, es podrà col·laborar amb AFANOC (L’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya)
Perquè la cultura no és un luxe, és un dret!
Web: www.itacacultura.cat
Vídeo resum 2014: http://youtu.be/NuI1NsyWSUg
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Festival-Í-Taca
Twitter: @itacacultura
Instagram: @itacacultura