Lectura teatralitzada sobre la novel·la inèdita “El pas de les hores”, de Maria Engràcia Ferrer, al Museu del Suro
El dissabte 7 de març, a les 19 hores, un grup d’actors procedents de diferent grups de teatre de Palafrugell, faran una lectura teatralitzada sobre la novel·la inèdita El pas de les hores, de Maria Engràcia Ferrer. L’acte tindrà lloc a l’Auditori Miquel, Vincke & Meyer del Museu del Suro de Palafrugell.
Ma. Engràcia Ferrer (Palafrugell, 1902-2003), coneguda a Palafrugell com “La Gracieta evangelista”, deixà l’escola per entrar a treballar a la fàbrica. Aconseguí deixar d’esser maquinista d’esmeril per passar al despatx de Trefinos. Durant la Guerra Civil fou elegida delegada del Comitè de control de la fàbrica, càrrec que no va poder refusar.
Ja de gran, en els anys 1960 i 1970, va publicar articles i versos als programes de la Festa Major, explicant anècdotes, costums, cròniques locals... signant amb les inicials E.F.M., i col·laborant amb l’emissora de ràdio “La voz de la Costa Brava” sota el pseudònim Lina Castell. Eren menys conegudes les seves facetes de dibuixant i d’escriptora de novel"les, de la que podem destacar l’obra inèdita El pas de les hores.
El pas de les hores és una novel·la que recull diferents vivències de l’autora i dels seus familiars, situada en l’època convulsa de la dècada de 1930. La mateixa autora situa l’obra en el pròleg: “Aquesta novel·la doncs, no és un producte de la imaginació, sinó que són retrats trets del natural, que vosaltres, estimades germanes, coneixereu sense cap esforç. Aquests personatges que visqueren en els anys 1932 a 1937, plasmaren el sentit d’un poble, que en mans d’una política molt en boga en aquell temps, va embolcallar-los per tots costats. Alguns es deixaren portar amb ingenuïtat i bona fe; altres ja en desentrellaven el ver sentit sobre tot la dona catalana sempre tant de peus a terra. Alguns que obriren els ulls ja massa tard per tornar enrere, es deixaren immolar: altres se n’aprofitaren traient del seu fracàs tot el que pogueren, a desgrat de les víctimes i llàgrimes que deixaren.”
El projecte està dirigit per Sandra Bisbe, amb una llarga experiència de treball sobre el món de les dones en la indústria surera. Per a la lectura ha aconseguit mobilitzar actors i actrius dels grups teatrals palafrugellencs Àgora Teatre, Babel Teatre, Dom Teatre, Cia. Cefeida i Q-Art i també la col·laboració d’alumnes de l’Escola de Música Rita Ferrer.
Aquest acte es fa en el marc del Dia de la Dona Treballadora, en reivindicació del feminisme i de la lluita de la dona per la igualtat.