Es presenta el volum número 33 dels Estudis del Baix Empordà
El volum número 33 dels Estudis del Baix Empordà, publicació anual de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà, es presenta el dissabte 13 de desembre a les 12h a la sala polivalent de la Biblioteca. Un any més, el llibre inclou treballs inèdits i originals de recerca, articles de revisió i recensions que tinguin com a àmbit geogràfic preferent la comarca del Baix Empordà, tal i com es fa des de l’any 1981.
El volum d’enguany consta de 584 pàgines que recull un total de 14 articles, que són els següents: El paleopaisatge fluvio-estuarí d’Empúries (Jordi Montaner, Ramon Julià, Pere Castanyer, Joaquim Tremoleda, Marta Santos, Santi Riera, Juan Usera i Joan Solà); Monunents megalítics i utillatge lític polimentat del terme municipal de Palafrugell. Noves troballes i revisió de les anteriors (Xavier Rocas i Carles Roqué); el jaciment de Punta des Mut (Begur). Un nou assentament del període de transició entre l’edat del Bronze i la del Ferro antic al nord-est de Catalunya (Francesc Aicart, Enriqueta Pons, Xavier Rocas i Carles Roqué); Excavacions arqueològiques al centre històric de Verges (2012-2013): resultats preliminars (Romina Ribera Marigó); Context històric del manuscrit de Fra Alonso Cano (1606), i esbós de la seva història del monestir de Sant Feliu de Guíxols. Segles XIII-XVII (2a part) (Àngel Jiménez); la Guerra de Successió i la introducció del règim borbònic a Palafrugell. Una lectura històrica (Jordi Turró); L’impacte i els efectes de la Guerra de Successió a Palamós (1705-1718) (Gabriel Martín); Els esgrafiats a Palafrugell. Can Pouplana i altres exemples del segle XVIII (Anna Trepat); El jaciment PRESIDO (l’Estartit), un git controlat de plom de la goleta Sant Fafael (1804) (Marcel Pujol i Pablo de la Fuente); El Receptari o Llibre Mestre de la família Silvestre, adroguers i confiters de Verges (Pep Vila); Quan les nenes ja pogueren anar a l’escola. Les primeres escoles i mestres de nenes de Palafrugell (Josep Lluís Barrasa); Els protocols notarials, documents per a la història de la cobla. El cas de la comarca del Baix Empordà (1840-1880) (Jordi Bautista); Josep Albertí: Àlbum d’Impressions 1938-1940 (Sònia Agüera); “El fogar de la cultura palafrugellenca”: 75 anys de la Biblioteca de Palafrugell. Una aproximació a la seva història a partir dels diaris de les bibliotecàries (Montserrat Colomé, David Figarola, Isabel Pernal i Susana Ruiz).
Al llarg de la seva ja llarga trajectòria (36 anys) l’Institut d’Estudis del Baix Empordà ha anat esdevenint el veritable motor de la investigació a casa nostra, i la seva publicació, els Estudis, nascuda amb la clara voluntat de convertir-se en testimoni escrit de la recuperació i preservació de la memòria col·lectiva comarcal, dels seus trets d’identitat i del seu patrimoni històric, cultural i natural, ha servit de marc perquè els estudiosos del país reflexionin sobre la realitat del nostre territori des de diverses òptiques i sensibilitats. Una publicació que acull recerques que provenen tant del món acadèmic com d’investigadors independents, vinculats al territori pel qual el centre s’ha proposat de vetllar.