Literatura i gastronomia es donen cita a l’Espai del Peix de la mà de l'escriptor Josep Pla
05/10/2011
Veure vídeo.
“Cuinar és un art tan elevat com escriure bé, en el sentit que escriure vol dir atrapar els adjectius justos, i aquesta és una feina àrdua, lenta i pesada. Els matisos d’una salsa, d’un peix, d’un plat de carn, representen, en un escrit, l’adjectivació exacta. A foc lent, doncs, i amb tota la paciència.”(El meu país).
Aquestes són paraules de l’escriptor palafrugellenc Josep Pla que formen part de la seva obra i que expressen les similituds que segons Pla hi ha entre l’art de la literatura i la cuina. Sota aquesta premissa i amb l’objectiu de poder aprofundir en aquest maridatge, la Fundació Josep Pla, de Palafrugell, i el Museu de la Pesca, a Palamós, s’uneixen ara i de la mà de l’escriptor Josep Pla per impulsar un projecte que permet apropar en un mateix indret literatura i cuina.
ÀPAT LITERARI AMB TERTÚLIA GASTRONÒMICA
Amb el nom de “Pla a Taula” aquesta proposta gastronòmica i cultural que compta amb el suport dels ajuntaments de Palamós i Palafrugell, posa en valor plats i productes culinaris empordanesos, molts d’ells descrits en la literatura gastronòmica de Pla.
Aquesta activitat es durà a terme a l’Espai del Peix (edifici de la llotja del port de Palamós) on el públic assistent tindrà l’oportunitat de degustar diversos plats mariners que seran elaborats pels cuiners de l’Espai del Peix. Entre les receptes que formaran part del “Pla a Taula” es destaquen: l’arrossejat, el suquet de molla, les cananes amb fesols, el gat amb samfaina, la coca de recapte amb amanida i olivada o bé el mar i muntanya de cananes i conill.
L’activitat serà conduïda per Anna Maluquer, bona coneixedora de la literatura catalana i especialment de l’obra de Pla que aportarà durant cada sessió el condiment literari als àpats, recitant i comentant alguns dels molts referents culinaris que conté l’obra de Pla, convertint la proposta “Pla a Taula” en un veritable àpat literari amb tertúlia gastronòmica.
La primera de les sessions d’aquesta proposta literaria i gastronòmica prevista per aquest darrer trimestre de l’any tindrà lloc el proper diumenge 9 d’octubre, a partir de les 13.30 h a l’Espai del Peix, a la qual li seguiran les programades pels diumenges 13 de novembre i 11 de desembre. Durant l’any 2012 també s’han previst quatre sessions més del “Pla a Taula”, concretament els diumenges 11 de març, 15 d’abril, 13 de maig i 10 de juny.
Les persones interessades a poder participar d’aquesta activitat cal que facin reserva prèvia al Museu de la Pesca (moll pesquer de Palamós s/n) o bé als telèfons: 972 600 424 i 972 312 333. El preu de cada sessió és de 32 € i inclou també l’entrada gratuïta per poder visitar la Fundació Josep Pla i el Museu de la Pesca. A banda amb l’entrada del “Pla a Taula” s’ofereix la possibilitat de poder fer una visita guiada gratuïta a l’exposició “Pla, l’Hermós i companyia” que es pot veure al Museu de la Pesca.
“PLA, L’HERMÓS I COMPANYIA”
A l’àpat literari “Pla a Taula” se li suma doncs l’exposició fotogràfica “Pla, l’Hermós i companyia”, una mostra que es va inaugurar a Palafrugell dins el marc de la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs (2009) i que ara es pot veure a la sala d’exposicions del museu palamosí. Els retrats que s’hi mostren ens apropen a la realitat de l’època que va viure Pla, al seu paisatge i, principalment, a les persones que es van convertir en companys de viatge en el dia a dia de l’escriptor, i dels quals Sebastià Puig, l’Hermós, és el més representatiu.
L’anecdotari personal i vital de cada un d’aquests personatges és ric i sucós i, a més, Pla els admira no només perquè estan deslligats de tota convenció social i per la seva orgullosa i absoluta capacitat de supervivència, sinó també pels seus profunds coneixements dels secrets de la terra i del mar.
La tasca de recuperació i compilació d’aquestes imatges realitzada per la Fundació Josep Pla no ha estat una tasca senzilla. Per això ha calgut seguir el rastre de personatges gairebé desconeguts en una època en què la fotografia no estava a l’abast de tothom. Amb aquest objectiu, recuperar aquest testimoni en imatges de l’entorn de l’escriptor, la Fundació Pla ha comptat amb la col·laboració de les pròpies famílies que han aportat aquest ric llegat fotogràfic de dues o tres generacions enrere.
L’exposició fotogràfica “Pla, l’Hermós i companyia”, es podrà veure a la sala d’exposicions del Museu de la Pesca fins al dia 11 de desembre, de dimarts a dissabte de 10 a 13.30 h i de 15 a 19 h, i diumenges i festius de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Coincidint amb els dies que tenen lloc les sessions del “Pla a Taula” (9 de octubre, 13 de novembre i 11 de desembre), la Fundació Josep Pla oferirà de 12 a 13 h una visita guiada a l’exposició.