Palafrugell referma les seves reivindicacions lingüístiques amb la declaració “Palafrugell, lingüísticament sostenible”
L’Ajuntament de Palafrugell i l’Oficina de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística promou la declaració Palafrugell, lingüísticament sostenible amb la voluntat de refermar la presència del català en el territori i reforçar-ne l’ús.
D’aquesta declaració, aprovada pel Plenari municipal, se n’està donant difusió pública en el marc de les activitats organitzades al voltant de la diada de Sant Jordi. Tot i això, es pretén que la declaració tingui un llarg recorregut pel que fa a les intencions i les reivindicacions lingüístiques del municipi.
L’Ajuntament, per tal d’afavorir la sostenibilitat lingüística del català, continua donant ple suport a l’ensenyament de català per a adults, mostra el seu respecte per a totes les llengües que es parlen al municipi i continua també donant suport a l’escola pública catalana.
En altres sis apartats de la declaració, es convida a la població en general a parlar en català, per garantir el futur de la nostra llengua, i a reconèixer l’esforç dels no-catalanoparlants que l’aprenen. Es recomana la utilització del català a les persones que treballen en atenció al públic, a comerciants i empresaris. També es fa incidència en l’ús del català en el món informàtic i xarxes socials, en la lectura i el cinema, en la realització de tràmits jurídics, notarials, bancaris i comercials i en l’etiquetatge de productes de consum. Finalment, es convida els nous catalanoparlants a expressar-se en català com a millor manera per aprofundir en el seu coneixement.
Segons el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Xavier Rocas, “en la Declaració no hi ha imposicions de cap mena, s’invita a partir de la convicció i el convenciment, i s’intenta persuadir a partir de la raó. Aquesta és una declaració que té un abast transversal i interpel·la tothom, institucions, entitats, empreses i particulars, en la defensa de la nostra llengua”.
El regidor mostra el seu convenciment “que serà un instrument útil per reforçar i fomentar en el nostre municipi unes actituds que permetin que el català sigui sostenible i que el nostre patrimoni lingüístic no s’hipotequi per a les generacions futures”.