La mostra Mur_Murs de l'Empordà arriba a la Universitat de Tolouse
Fins el 6 de febrer, la Fabrique Culturelle du Centre d’Initiatives et Artistiques du Mirail (CIAM) de la Universitat de Tolouse acull l’exposició Mur_murs de l’Empordà. Aquesta mostra itinerant, que ara s’ha trasllat a França, és un diàleg multidisciplinar a partir de la pintura de Cyril Torres i els textos de Gerard Prohias que, des de la diferència, reflexionen sobre el territori i la identitat. L’arribada a Tolouse de l’exposició ha estat organitzada pel Centre d’iniciatives artístiques de la pròpia universitat i la revista cultural Horizons Maghrébins. A la mostra es reflecteix un Empordà polièdric que va més enllà dels tòpics i de la “cultura d’aparador” de la comarca.
Els actes al voltant de la inauguració va dividir-se en tres parts, una a la biblioteca universitària, la pròpia exposició i una performance a càrrec del coreògraf marroquí Michel Raji, la violinista alemanya Lisa Bause. Unes 150 persones van assistir als actes d’inauguració, de les quals una vintena es van desplaçar des de Palafrugell. La presència empordanesa va anar a càrrec del Celler Can Sais de Vall-llobrega, que van donar a degustar les seves variants de vi.
Mur_murs de l’Empordà va néixer com una mostra que reunia, unia i barrejava la pintura de Cyril Torres amb les lletres de Gerard Prohias, i que apareixia com element de reflexió i pensament sobre la identitat, les arrels, la cultura, el territori, el paisatge i la gent. L’exposició segueix l’objectiu de travessar el mur imaginari que separa els principals topics de la realitat.
Els dos autors han unit els seus conceptes particulars per tal de crear una reflexió sobre l’Empordà i reivindicar una comarca que va més enllà del folklore i el somni eròtic de la burgesia catalana. Aquest petit espai del territori català reivindica la seva pròpia cultura creativa lluny d’uns tòpics que s’han perpetuat en el temps. Potser Palafrugell no és New York ni Londres, però pot exportar moltes coses cap a l’exterior que encara són desconegudes.
La marca Empordà s’ha consolidat com a tal a través de molts elements diferenciats, on hi ha la literatura, la gastronomia i el paisatge com a elements de referència. Però, la mostra Mur_murs de l’Empordà vol anar més enllà d’això i traspassar la simplicitat del que suposa un excel·lent “aparador” turístic.
Cyril Torres (Barcelona, 1969): Estudia Belles Arts a Barcelona, a principis dels 90, alhora que dirigeix el taller-galeria d’art El Manantial. Entre 1994 i 1998, viu i treballa a Marràqueix. Des d’aleshores, col·labora amb l’associació Al-Jazoulî de Marràqueix, la productora audiovisual Amaranta de Madrid, la universitat de Toulouse-le-Mirail i els galeristes Tom Maddock a Barcelona, Holger Wendland a Dresden i Georg Nothelfer Berlín. A més, participa en diversos projectes locals a l’Empordà, on viu des de 1998.
Gerard Prohias (Palamós, 1963): Ha col·laborat amb diferents treballs periodístics i literaris a diversos mitjans, entre ells la Revista de Girona i el suplement del diari Avui. Ha format part del col·lectiu d'escriptors dels Germans Miranda. També és autor dels llibres Palamós, un privilegi...(1999), Candelaria i Calella (2000), Dels estius (2001), Una vida davant les Formigues (2006) i Sahrauís. Novembre als campaments de Tinduf (2007).