El Museu del Suro de Palafrugell acull la presentació del llibre “Quan en dèiem xampany” de Rafael Nadal
El Museu del Suro de Palafrugell acollirà el proper dissabte, 14 de desembre a les 19.30h, la presentació del llibre Quan en dèiem xampany de Rafel Nadal. El Museu es converteix en el marc ideal per aquesta presentació, ja que la novel·la té com un dels seus principals protagonistes la indústria surera de principis del segle XX, on les empreses taperes es trobaven en un moment àlgid de la seva producció. En aquest sentit, cal destacar que la novel·la s’hi troba, també, el que ha estat la història de la indústria surera del segle XX, evolucionant al compàs de les convulsions històriques i les èpoques de creixement i prosperitat. S’hi veu el cosmopolitisme d’una indústria que partint de l’arrelament a la terra, té un abast mundial.
La presentació de Quan en dèiem xampany que tindrà lloc aquest proper dissabte anirà a càrrec de l’escriptora i periodista Eva Piquer, i es comptarà amb la presència del seu autor Rafel Nadal.
Rafel Nadal escriu aquesta novel·la a partir de la seva pròpia història familiar, resseguint els documents conservats durant anys en una caixa forta d’un banc de Sant Feliu de Guíxols.
La novel·la parteix de 1885 per explicar la marxa a França de Francisco Oller, amb setze anys, i ressegueix la història fins l’actualitat de quatre generacions dels Oller-Nadal, una de les nissagues més rellevants de la indústria surera.
Francisco Oller creà una gran fàbrica tapera a Reims i entrà en contacte amb les grans empreses del món del xampany. Visqué els moments més turbulents de la història d’Europa, com la invasió de l’exèrcit alemany durant la Primera Guerra Mundial, el crac del 1929, la persecució nazi dels jueus, la Guerra Civil espanyola, la Segona Guerra Mundial i el renaixement europeu de la postguerra.
A principis del segle XX, després de la destrucció de la fàbrica de Reims durant la Primera Guerra Mundial, Francisco Oller envia la seva filla Angèle Oller i Viader a Cassà de la Selva per aixecar la fàbrica de taps que s’ha mantingut fins els nostres dies. Nadal admira, especialment, la força de les dones de la seva família, la baba Angèle, la valenta, L’Helènne, la rebel i la misteriosa Yvonne, dones fortes i emprenedores.
La novel·la construeix una història de tenacitat, sacrificis, amors, odis, traïcions, èxits i fracassos que transcorre a cavall del xampany i del suro, entre Reims i Catalunya.
Rafel Nadal
Rafel Nadal (Girona, 1954) és periodista, escriu a La Vanguardia i col·labora habitualment a 8TV; TV3, RAC1 i Catalunya Radio. Ha estat director d'El Periódico de Catalunya de maig del 2006 a febrer del 2010, període durant el qual el diari va rebre, entre altres, el Premi Nacional de Comunicació (2008), el premi al millor diari d'Europa de l'European Newspaper Congress (2008), el premi a la millor portada de l’any de la Society for News Design (2007) i el premi al millor disseny d'Espanya i Portugal, de la SND (2007).
Anteriorment, havia treballat en els principals diaris del país i havia ocupat diferents càrrecs de responsabilitat en empreses editores i en grups de comunicació. El 2011 va publicar el llibre Els mandarins. El 2012 va ser guardonat amb el Premi Josep Pla per Quan érem feliços, amb una gran acollida entre els lectors.
Eva Piquer
Eva Piquer (Barcelona, 1969) és escriptora i periodista. Ha col·laborat, entre d’altres, amb els diaris Avui, El Periódico, Nació Digital, Ara i el Temps i també amb RAC1, Catalunya Ràdio i TV3. També ha estat professora de periodisme a la UAB.
Ha publicat diversos llibres i va rebre el premi Josep Pla l’any 2002 per la novel·la Una victòria diferent i el premi Atlàntida a la millor articulista en llengua catalana l’any 2006.