Palafrugell participa activament en el desenvolupament del Pla per a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere del Baix Empordà
Palafrugell ha participat activament en el desenvolupament del nou Pla per a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere del Baix Empordà que es va presentar la setmana passada a la Bisbal d’Empordà.
Aquest pla té com a principal objectiu promoure la perspectiva de la diversitat afectiva, sexual i de gènere de forma transversal en les polítiques públiques de la comarca per acabar amb les desigualtats i les violències que es deriven de l’orientació sexual, la identitat de gènere i l’expressió de gènere, així com accions per garantir els drets del col·lectiu LGBTIQ+. El pla, que aquest mes de novembre ja es començarà a desplegar, està previst que s’executi al llarg del període 2021-2024.
El pla ha estat impulsat pel Consell Comarcal del Baix Empordà, a través del Servei d’Atenció Integral del Baix Empordà i la col·laboració dels SAIS de Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols. Ha estat un procés on ha participat personal tècnic de les administracions de la comarca, les entitats Emporderats, Lo Relacional, grups feministes i aliats de la comarca i ciutadania en general des del mes de desembre del 2019.
Servei d'Atenció Integral a Palafrugell
Cal destacar que, a Palafrugell, l'Espai LGBTI disposa d'un SAI (Servei d'Atenció Integral) adreçat a tota la població i molt especialment per a aquelles persones que han patit, pateixin o siguin susceptibles de patir qualsevol situació de discriminació per LGTBIfòbia.
El SAI de Palafrugell ofereix informació i assessorament, atenció social, incidències, acompanyament psicològic, assessorament legal, assessorament sobre denúncies penals, laborals i administratives.
Presentació del Pla per a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere del Baix Empordà
En la presentació del pla es va debatre sobre la importància de tenir unes polítiques públiques LGBTIQ+. Així doncs, la vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà i Consellera Comarcal d’Igualtat, Sílvia Romero, va explicar que “necessitem unes polítiques específiques en matèria de diversitat afectiva, sexual i de gènere perquè encara les persones LGBTIQ+ no tenen garantits els seus drets en igualtat de condicions i d’oportunitats i perquè necessitem instruments per erradicar l’homofòbia, lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia”.
Durant la jornada també es va explicar que les polítiques públiques proposades no s’adrecen només a persones LGTBI, sinó al conjunt de la ciutadania. De fet, un dels objectius del Pla és el de crear una comarca més respectuosa amb la diversitat afectiva sexual i de gènere i això interpel·la al conjunt de la ciutadania.
La presentació va tenir lloc al Teatre el Mundial de la Bisbal d’Empordà amb la presència de prop de 300 persones, entre les quals s’hi trobaven les diferents entitats i administracions que han fet possible la redacció del pla.